Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgshusen som kan utses till Sveriges fulaste

Sveriges fulaste byggnad 2017 ska koras för andra året i rad. Det är Arkitektupproret som ligger bakom det så kallade "Kasper Kalkon-priset" och bland de nominerade i år finns två byggnader i Göteborg. – Det är bara att kasta en pil på en Göteborgskarta så hittar man en ful byggnad, säger Albert Svensson, vice ordförande i Arkitekturupproret.

Den 28 november delas Sveriges Arkitekter ut Kasper Salin-priset, som är Sveriges mest välkända arkitekturpris. Samma dag koras även vinnaren av Kasper Kalkon-priset som en motpol. Det priset går till Sveriges fulaste byggnad istället och anordnas av nätverket Arkitekturupproret. 

– Det byggs bara fula hus. Det skulle kunna byggas vackert och det har byggts vackert. Men istället bygger vi oharmoniska moderna byggen, säger Albert Svensson. 

Två Göteborgshus bland de nominerade 

Det är andra året i rad som priset delas ut. Förra året var "Studio 1" på Allmänna vägen i Göteborg nominerad, men i år har två byggnader i Göteborg chansen att vinna det kanske inte så åtråvärda priset. Det var GöteborgDirekt som var först med att uppmärksamma detta. 

Bland de nominerade är JM:s nybygge ”Light Factory Nova" som är ett lägenhetshus längs Mölndalsvägen. 

– Det är ofantligt fult. Det utmärker sig i sin fånighet, säger Albert Svensson om bygget. 

Martin Svahn, som är regionchef på JM region Väst, tar inte illa vid sig av byggets nominering.

– Det är inget som tynger mina axlar. Arkitekturupproret vill skapa en debatt om arkitektur och är kritiska till modern arkitektur. Studio 1 som var nominerade till priset förra året vann samma år Kasper Salin-priset, så man kan nästan vända på det och se nomineringen som hedrande. Det handlar mycket om tycke och smak, säger Martin Svahn.

Nominerad till priset är även "Park49" som är ett kontorshus i närheten av Ullevi. Det är byggd av Skanska som marknadsför det som ett "Grönskande kontorshus i centrala Göteborg". Men inte heller den byggnaden faller Albert Svensson i smaken. 

– Det är modernistisk banalt, en glaslåda med solskydd. De har försökt göra något roligt av en formidé som det inte går att göra något av, säger Albert Svensson. 

"Ofattbart så mycket fult som byggs i Göteborg"

Det är de omkring 26 000 medlemmarna i Arkitekturupprorets Facebook-grupp som har fått komma med förslag på byggnader och Arkitekturupproret som har sedan valt ut tio nominerade som medlemmarna får rösta på. Att en femtedel, två av tio, av de som är med i tävlingen finns i Göteborg förvånar inte Albert Svensson speciellt mycket. 

– Det är ofattbart så mycket fult som byggs i Göteborg. Det är bara att kasta en pil på en Göteborgskarta så hittar man en ful byggnad, säger Albert Svensson. 

Men det finns inte bara fula byggnader Göteborg, tycker han. Sahlgrenska huset och Sjöfartsmuseet Akvariet, nämner han som exempel, samt hela Kungsladugård, Haga och Vasastan. Hans förhoppning är egentligen att Kalkon-priset inte ska delas ut alls.

– Vi hoppas att vi får dela ut ett finpris så småningom. Målet är det inte ska behövas dela ut ett fulpris. Att det ska byggas finare hus. Jag skulle älska att dela ut ett till vackraste, säger han. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.