Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgs nya brunnslock – nu med dikter

I år ska 133 brunnar i stan få nya brunnslock, men de nya locken kommer inte se ut som vanligt. Göteborgs stad kommer att smycka dem med en ingjuten dikt av poeten Lina Ekdahl.
– Flera poeter har hört av sig och varit intresserade, säger Magnus Mott, projektledare på Göteborgs Stad.

Göteborgs stad ska byta ut stadens brunnslock i omgångar, men de nya locken kommer inte att se ut som de brukar – de ska smyckas med ingjutna dikter från olika poeter. Detta är ett led i stadens jubileumssatsning Rain Gothenburg, och det är förvaltningen Kretslopp och vatten som ligger bakom bytena av locken.

– Det blir förhoppningsvis så att vi kommer kunna byta ut precis 400 lock till nästa år, då Göteborg firar 400 år, säger Magnus Mott, projektledare för Rain Gothenburg och fortsätter med att förklara att projektet har två etapper till.

– Två dikter till ska presenteras. Vi ska tillsammans med kulturförvaltningen komma fram till hur nästa poet ska väljas ut.

LÄS MER: Poesimässan flyttar från Stockholm till Göteborg

"Det får folk att stanna upp"

Magnus Mott berättar att att många har visat ett stort intresse för att få chansen att få sina verk ingjutna på nästa brunnslock-design.

– Flera poeter har hört av sig och varit intresserade.

Tre av locken kommer att bytas ut den 20 mars: på Opaltorget, Wieselgrensplatsen och även i närheten av Kretslopp och vattens eget kontor i Alelyckan kommer ett nytt att sättas in.

– Detta handlar om brunnslock som är gamla och behöver bytas ut ändå. Så vi tänkte: varför inte använda ytan? Mötet mellan något så funktionellt som ett brunnslock och en dikt är ju en perfekt grej i stressiga tider, det kanske får folk att stanna upp och förundras, säger Magnus Mott och tillägger att projektet inte kostat mer än vad underhållningsarbete som detta brukar kosta.

– Min direkta inställning var att jag ville göra det, säger poeten Lina Ekdahl om projektet. Bild: Lina Ikse
– Min direkta inställning var att jag ville göra det, säger poeten Lina Ekdahl om projektet. Bild: Lina Ikse

"Jag ville inte skriva något klämkäckt"

Det är Göteborg-poeten Lina Ekdahl som skrivit den första dikten, "Fakta", som kommer pryda de nya brunnslocken.

– Min direkta inställning var att jag ville göra det. Det brukar vanligtvis ta lång tid för mig att bestämma mig, men detta var en fantastiskt rolig idé, säger hon.

Även Lina Ekdahl nämner tanken med att få folk att stanna upp om de passerar brunnslocken.

– Jag ville inte skriva något klämkäckt, något slogan-liknande eller bara något vackert. Jag ville göra något som om man fick syn på det så stannar man förhoppningsvis till och tänker efter.

Hur känns det att så många kommer att kunna läsa ditt verk?

– Det känns bra att poesi får delta i samhället på ett naturligt och konkret sätt, i stället för att vara placerad på någon fin, upphöjd plats.

Dikten Fakta av Lina Ekdahl

Fakta

Vi har fyra

fyra årstider

fyra sädesslag

havre korn råg ris

fyra väderstreck

fyra gator hamngator

fyra försök

fyra fingrar på varje hand

fyra element

jord eld luft pöl sky fall

det skall ingen komma och ta ifrån oss

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.