Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgs landmärke målas om

Eriksbergskranen står som ett pampigt landmärke på Hisingen sedan 1969. Kranen är en viktig symbol för stadens varvshistoria. Senast den renoverades och målades om var i början av 90-talet, men nu är det dags igen.

Sedan 1969 har Eriksbergskranen stått som ett högt landmärke på Hisingen. Sedan 2012 är den dessutom klassad som byggnadsminne och rivningsskyddad.

Senast den målades om var 1992, och åren som gått har gjort den blek i färgen. Men nu är det dags för en större renovering och kranen ska återfå sin röda färg som den haft sedan 1990-talet. Men äldre göteborgare minns nog att den var grön från allra första början.

– Vi kontrollerar Eriksbergskranen kontinuerligt och nu ser vi att en större renovering krävs för att kunna hålla kranen i gott skick inför framtiden. Bland annat kommer hela kranen att målas om eftersom färgen har blekts av tidens tand. Kranen kommer att få en skarpare röd färg när den är färdigmålad, men som helhet kommer vi att bevara kranens utseende, säger Annica Tisell, chef fastighet på Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande.

Hoppa bungyjump

I början av 90-talet var den inte bara ett pampigt landmärke, utan en turistattraktion som man kunde åka upp i för att titta på utsikten, för de som var mer vågade kunde man hoppa bungyjump ifrån den.

Arbetet med den cirka 80 meter höga och 110 meter breda Eriksbergskranen beräknas starta i april och vara klart i november.

Underhållsarbetet beräknas kosta mellan 50 – 60 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.