Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskare har spelat in över 1000 samtal som utspelat sig i biljettkassor och informationsdiskar.  Bild: ERIK ABEL / TT
Forskare har spelat in över 1000 samtal som utspelat sig i biljettkassor och informationsdiskar. Bild: ERIK ABEL / TT

Göteborgarna svär mest i landet

I Göteborg svärs det överlägset mest. Det kan forskare konstatera efter att ha spelat in samtal mellan personer i flera svenska städer.
Favoritorden på Västkusten är fan och jävla, jävligt och jävel. Vem fan hade anat det?

Göteborgare är som bekant kända för att vara Sveriges trevligaste människor. Nu har forskare vid Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet också slagit fast att vi är bäst på att svära. Det handlar inte bara om att vi gör det oftare än andra, vi har också en bredare repertoar.

Studien bygger på ett samarbete mellan svenska och finska forskare där man spelat in över 1000 samtal som utspelat sig i biljettkassor och informationsdiskar. Städerna som deltagit är Umeå, Luleå, Karlstad, Stockholm, Göteborg och Osby i norra Skåne.

LÄS MER: Så svär göteborgarna

Mest män som svär

I Osby svor ingen i inspelningarna. I Stockholm och Luleå svors det ytterst sporadiskt. I Karlstad användes bara "fan" och i Umeå "fan" och "jävla". I Göteborg däremot bjöd man på en större vokabulär.

– Här användes orden "fan", "jävla", "jävligt", "jävel" och "skit". På så sätt sticker Göteborg ut, säger docenten och forskaren Jenny Nilsson på Institutet för språk och folkminnen, som varit delaktig i studien.

I Göteborg har inspelningarna ägt rum i biljettkassor till två olika kulturevenemang och till ett sportevenemang. Flest svordomar förekom vid det sistnämnda.

– Här kan könsfaktorn vara en aspekt. Av alla som svär i våra inspelningar är de allra flesta män. Det kan handla om en viss manlig sportgemenskap där det kan vara mer accepterat att svära. Det kan signalera att man tillhör samma grupp. Att det svärs mest i Göteborg i vårt material kan bero på att vi inte spelat in på sportarenor i andra städer, säger Jenny Nilsson.

Hon tillägger dock att det även svors en del i teaterkassorna i Göteborg också. Och då även av kvinnor.

– Någon kvinna sa till en annan kvinna "den här pjäsen är jävligt bra".

Varför tror du att vi svär så jävla mycket i Göteborg?

– Frågan är lite svår att svara på utan att börja spekulera. Men något som ofta återkommer bland svenskarna är att man säger att Göteborg är familjärt och informellt. Att man då svär på en offentlig plats kan vara en del av det.

Jenny Nilsson tillägger att göteborgarna inte är ohövliga i studien som gjorts. Oftast förekommer svordomarna i samband med att de talar med sig själva.

– Det handlar om så kallade "self-talks" där man talar med sig själv med lägre röst. Inte för att någon annan inte ska höra, utan för att man vill signalera att man kanske letar efter något. Typ "var fan är min plånbok nu då?".

Men om man är göteborgare ska man inte misströsta. En amerikansk forskningsrapport från 2015 visar nämligen att svordomar är ett tecken på intelligens. I den går att läsa att personer som använder sig av kraftuttryck och skällsord har ett betydligt större och mer utvecklat ordförråd – något som enligt forskarna är ett tecken på höjd intelligens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.