Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Göteborgarna: Därför har vi plankat

Glömde väskan hemma, var en fattig student eller tycker att kollektivtrafik bör vara gratis. I Göteborg behöver man inte visa biljetten när man går på spårvagnen eller bussen – vilket underlättar för plankning. Här är några göteborgares berättelser om varför de har åkt kollektivt med eller utan färdbevis.

Göteborgs kollektivtrafik är ovanligt öppen – till skillnad från exempelvis Stockholm, där man måste gå på fram på bussarna och tunnelbaneingångarna vaktas av höga spärrar.

I stället har Västtrafik ”de vita kepsarna”: biljettkontrollanterna. Men det 70-tal anställda kontrollanterna kan omöjligt kontrollera dygnet runt, i hela stan.

LÄS MER: Kontrollanterna har skrivit 62 böter – på fyra månader

När GP frågar några resenärer om de har plankat någon gång svarar många ja. Några berättar att de alltid åker kollektivt utan biljett, men vill inte ställa upp med namn och bild. Att kollektivtrafiken borde vara gratis är ett argument. Att det är så enkelt tack vare det öppna systemet är ett annat.

Här är fler göteborgare som berättar om de har åkt kollektivt utan biljett:

Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Rosita Urzua, 43, Majorna

”Någon gång har jag gjort det, men det är väldigt sällan som det händer. Då är det förmodligen för att jag har bytt väska och glömt mitt månadskort.”
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Henny, 29, Stockholm (men född och uppvuxen i Göteborg)

”Jag har tjuvåkt en hel del. När det är längre sträckor, alltså när jag ska åka långt har jag betalat men inte alltid när det är kortare. Det var mest efter gymnasiet när man var fattig student, då var det det enda sättet.”
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Larysa Charnova, 52, Backa

”Jag betalar alltid för jag respekterar reglerna och jag vill inte behöva betala straffavgiften. Det är skönt när kontrollanterna kommer, för jag har en biljett. För mig är det mycket viktigt.”
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Adam Björkman, 35, Hisingsbacka

”Det har hänt, men inte på ett tag. Det var rätt längesedan. Det var väl om man bara ska åka en resa. Åka tre hållplatser och betala 30 spänn kändes väl lite överdrivet. Men man ska betala för sig, tycker jag. Annars skulle jag sitta och oroa mig hela tiden. Jag vill inte få böter heller, det är väl därför jag betalar.”
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Mimmi Pettersson, 43, Linné

”Någon gång har inte mitt kort fungerat och det var innan man kunde swisha med mobilen. Men det hade varit bättre om kollektivtrafiken var gratis, tycker jag.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.