Göteborgaren Amalia Rud Pedersen kan bli ny SSU-topp

I sommar väljer SSU ny ordförande. Göteborgaren Amalia Rud Pedersen, ledamot i förbundsstyrelsen och dotter till Göteborgs tidigare kommunalråd Anneli Hulthén, har bestämt sig för att kandidera.
– Det är ett misslyckande att vi har växande klyftor i samhället efter sex år med en socialdemokratisk regering, säger hon.

ANNONS
|

Tidigare i år meddelade Philip Botström som varit Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU:s, förbundsordförande sedan 2015 att han kliver av vid kongressen i sommar. Nu meddelar Amalia Rud Pedersen att hon kandiderar till att ta över.

– Vi behöver återta fokus på det som är vår huvuduppgift, och det är att bli Sveriges största lokalpolitiska ungdomsförbund, säger hon.

Amalia Rud Pedersen har tidigare varit SSU-ordförande i Göteborg och under hennes ledning har distriktet växt till det största i landet, sett till antal medlemmar. Som hon ser det behöver hela SSU växa och ta mer plats i hela landet.

Fyra allvarliga kriser

Hon talar om fyra allvarliga kriser som formar vår tid, och som behöver lösas. Det handlar om att den ekonomiska ojämlikheten ökat, klimatkrisen, flykting-/integrationskrisen samt den förtroendekris det politiska livet och inte minst socialdemokratin lider av.

ANNONS

– De här kriserna utspelar sig jättemycket lokalt. Välfärden är lokal, skolsegregationen är lokal, arbetsmarknaden och arbetsförhållanden också. Och då behöver SSU finnas där och vara kraften som kan hitta svaren i alla Sveriges kommuner.

Hon ser det som ett misslyckande att klyftorna växt, trots att Socialdemokraterna styrt landet de senaste sex åren.

– Delvis beror på det att vi har en högermajoritet i riksdagen, men jag tror att man lurar sig själv om det hade räckt med en annan majoritet för att ändra det. En vd tjänar i dag 60 gånger mer än en undersköterska, vilket är helt absurt.

Jämna ut lokala skillnader

Så hur komma åt det på politisk väg?

– Att se till och jämna ut de skillnader som finns i samhället och det tror jag att man gör bäst genom att jämna ut lokala skillnader. Det handlar om att alla elever ska kunna gå ut skolan med godkända betyg, att integrationen fungerar, hur bostadsmarknaden ser ut.

Och förtroendekrisen?

– Unga i dag tror inte att partipolitiken är den kraft som kommer att lösa samhällsutmaningarna, utan man tror att det är företag som kommer att lösa klimatkrisen. Samtidigt som vi ser att unga i dag vill verka mer politiskt än på länge, så har förtroendet för Socialdemokraterna inte ökat bland unga.

ANNONS

Varför skulle du passa som SSU-ordförande?

– Det är ett lagarbete. Jag kommer absolut inte lösa detta själv, men jag tror att jag kan vara en person i det arbetet och ändra kursen till att fokusera på de här utmaningarna. Jag gillar att ta mig an svåra utmaningar och tror att jag har den energin som behövs.

Amalia Rud Pedersen växte upp i ett politiskt hem. Hennes mamma, Anneli Hulthén, var riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Socialdemokraterna innan hon mellan åren 2009 och 2016 var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Vad har det betytt för din politiska karriär?

– När jag var liten påverkade det mig på det sättet att jag fick upp ögonen för politik, att det var spännande att tycka saker, prata värderingar och diskutera. Nu har jag varit aktiv i snart tio år, så det är inget jag tänker på i dag.

Lisa Nåbo från Linköping, som även hon sitter i förbundsstyrelsen, har också meddelat att hon kandiderar till posten som SSU-ordförande. Nomineringstiden går ut den 18 april, så ytterligare kandidater kan tillkomma.

Fakta: Amalia Rud Pedersen

Ålder: 27 år.

Gör: Läser en master i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet. Sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Ledamot i AB Framtidens styrelse. Tidigare SSU-ordförande i Göteborg.

Aktuell: Kandiderar till posten som förbundsordförande i SSU, vid kongressen i sommar.

Fakta: Tidigare SSU-ordföranden

De som varit förbundsordförande i SSU går i allmänhet vidare till en framgångsrik politisk karriär.

Här är alla ordföranden sedan 1961 och vad de gjort efter SSU-tiden.

Ingvar Carlsson – statsminister 1986-1991 samt 1994-1996.

Bosse Ringholm – finansminister 1999-2004.

Lars Engqvist – statsråd på inrikesdepartementet 1998-2004.

Jan Nygren – samordningsminister 1994-1996.

Anna Lindh – miljöminister 1994-1998, utrikesminister 1998-2003.

Karl-Petter Thorwaldsson – LO-ordförande 2012-2020.

Niklas Nordström – kommunalråd i Luleå 2014-2019.

Mikael Damberg – näringsminister 2014-2019, inrikesminister sedan 2019.

Ardalan Shekarabi – civilminister 2014-2019, socialförsäkringsminister sedan 2019.

Anna Sjödin – har lämnat politiken.

Jytte Guteland – EU-parlamentariker sedan 2014.

Gabriel Wikström – folkhälsominister 2014-2017.

Philip Botström – nuvarande ordförande, avgår vid kongressen i augusti.

ANNONS