Göteborg stad stänger av dricksvattnet från Göta älv

Reningsverken klarar inte av att hantera allt vatten på grund av de stora regnmängderna. Därför riskerar smutsigt vatten att rinna ut i Göta älv och kommunen stänger nu dricksvattenupptaget från älven.
– Det kan till exempel vara smutsigt vatten från en kohage uppströms, säger Henrik Lundin, på Kretslopp och vatten, Göteborgs stad.

ANNONS
|

Stora regnmängder har fallit över Göteborg under tisdagen. GP har bland annat rapporterat om översvämningar på E6:an vid Kålleredsmotet och i Fiskehamnen.

Reningsverken som ligger uppströms från Göteborg har inte längre möjligheter att hantera allt vatten. Det innebär att det finns en risk att smutsigt vatten rinner ut i Göta älv.

– Det kan till exempel vara smutsigt vatten från en kohage uppströms, säger Henrik Lundin, på Kretslopp och vatten, Göteborg stad.

”Normalt förfarande”

Men att Göteborg stad stänger av dricksvattnet från Göta älv är inget ovanligt. Det händer med jämna mellanrum att åtgärden tas till av olika anledningar. En anledning är, precis som idag, stora regnmängder. Men det kan också handla om fartyg som gått på grund eller en bil som läcker diesel i anslutning till älven.

ANNONS

– Det här är normalt förfarande vi har, vi stänger av råvattenupptaget från Göta älv ungefär 100 dagar om året, säger Henrik Lundin.

Istället tar Göteborg stad dricksvattnet från Delsjön.

– Det brukar inte regna så mycket i augusti, men annars är det "lugna gatan", säger Henrik Lundin.

Råvattenintaget från Göta älv öppnar igen när vattenkvalitén är bättre.

ANNONS