Göteborg rasar i Aktuell hållbarhets nationella miljöranking jämfört med föregående år.
Göteborg rasar i Aktuell hållbarhets nationella miljöranking jämfört med föregående år. Bild: Olof Ohlsson

Göteborg störtdyker i nationell miljöranking

Från plats åtta till 43. Göteborg störtdyker på Aktuell hållbarhets årliga miljöranking av landets kommuner. Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel lägger ansvaret på den styrande alliansen.
– Det är som att springa i sirap; det går långsamt.

ANNONS
|

I Aktuell hållbarhets årliga miljöranking hamnar Malmö i topp och Stockholm på en niondeplats. Göteborg återfinns först på plats 43, vilket är betydligt sämre än förra årets åttondeplats.

– Det är helt bedrövligt att vi backar in i framtiden när det gäller miljö och klimat med alliansstyret vi har nu. Det här är ett kvitto på det. Det är klart underkänt för alliansen, säger Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg till GP.

Hon menar att raset smutsar ner stadens goda rykte när det gäller miljöfrågorna och att det är alliansens passivitet som ligger bakom.

– Det är som att springa i sirap; det går långsamt. Det handlar mycket om vad som står i budget, vad man prioriterar, säger hon och menar att alliansen behöver visa i handling att miljön är viktig.

ANNONS

Hon säger att alliansen exempelvis har sänkt ambitionerna när det gäller byggnationer och matsvinn, samt motsatt sig ett externt klimatgranskningsråd.

Skiljer inte många miljoner

Emmyly Bönfors, kommunalråd för Centerpartiet och alliansens talesperson i miljöfrågor, lyfter att kommunens partier har tagit fram ett nytt klimatprogram och med bred enighet tagit fram ett antal åtgärder för att staden ska bli fossilfri.

– Det skiljer ju inte jättemycket mellan Vänsterpartiets och Miljöpartiets budget kontra alliansens budget i miljoner. Vi gör lika stora investeringar när det gäller elektrifiering och omställningen av fjärrvärmenätet som kommer ha den stora effekten på helheten, säger hon och tillägger att Vänsterpartiets och Miljöpartiets satsningar kräver en skattehöjning.

Emmyly Bönfors påpekar att sedan mätningen gjordes har ett miljö- och klimatprogram spikats och att kommunen redan arbetar med Agenda 2030 på flera sätt, även om det inte kallas för en sådan strategi – något som kan ha satt avtryck i rankingen och hon menar att de kunnat vara tydligare med.

Miljörankingen

Aktuell hållbarhets ranking baseras på en kommunenkät med 22 frågor och två följdfrågor och även statistik från tio källor.

Nytt för i år är att nyckeltal för klimatdata ingår. Kommunernas svar ger olika poäng och den som har flest poäng hamnar högst.

Exempel på frågor är om kommunen har en formulerad strategi för att bedriva ett arbete med Agenda 2030 (FN:s 17 hållbarhetsmål) och om kommunen har ”ett systematiskt arbete för att utveckla stadsplaneringen för att minska klimatpåverkan”.

Är det något ni hade kunnat göra annorlunda i miljöarbetet?

– Vi har varit i ett övergångsår med ett nytt miljö- och klimatprogram. Vi har haft ett väldigt stort fokus på att föra in ett nytt sätt att styra arbetet och det kommer ta, inte alltför lång tid hoppas jag eftersom det är bråttom, men ändå en viss tid innan alla verksamheter börjar använda det på ett bra sätt.

ANNONS

Den kommun i Storgöteborg som placerar sig högst är Mölndal, som återfinns på plats 29 och därmed har klättrat 14 placeringar jämfört med förra året. Övriga Göteborgskommuner är utspridda ända ner till plats 238 av 290 kommer, där ligger Tjörn.

LÄS MER:Färre bönder ställer om till ekologiskt

Så placerades sig kommunerna i Storgöteborg

I topp i miljörankingen ligger Malmö, Helsingborg och Karlstad.

29 Mölndal

41 Kungsbacka

43 Göteborg

52 Lerum

129 Partille

137 Öckerö

145 Härryda

157 Kungälv

166 Alingsås

178 Stenungsund

207 Ale

238 Tjörn

Källa: Aktuell hållbarhet

ANNONS