Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fridays For Future manifestation på Götaplatsen. Affe som var där med mamma Karin Lundgren gillade kakorna. I mitten Annika Schlotmann. Bild: Thomas Johansson
Fridays For Future manifestation på Götaplatsen. Affe som var där med mamma Karin Lundgren gillade kakorna. I mitten Annika Schlotmann. Bild: Thomas Johansson

Göteborg klimatstrejkar med resten av världen

Greta Thunberg har uppmanat till global klimatstrejk för klimatet –och miljontals personer över hela världen har lyssnat och deltar i fredagens klimatstrejk ”Fridays for future”. I Göteborg samlas ett par hundra på Gustaf Adolfs torg.

Miljontals personer över hela världen deltar i fredagens klimatstrejk. I Sverige strejkar i dag ungdomar på fler än 100 platser.

Enligt Fridays for future blir fredagens globala klimatstrejk den största hittills och att att det under dagen pågår 5 000 aktiviteter i 156 länder på alla kontinenter. Bara i Australien strejkar över 300 000 elever och arbetare för klimatet med budskapet: "Vi skapar inte bara historia här - vi skapar framtiden!".

LÄS MER: Klimatstrejkare: Politiker måste ta ansvar

Följt Gretas kamp

Karin Lundgren och sonen Affe 1,5 år tog bussen från Utby för att vara med och manifestera på Gustaf Adolfs torg.

– Jag har följt Greta Thunbergs viktiga kamp och skolstrejk som började för ett år sedan. Och att samlas här och vara med och uppmärksamma klimatet är det minsta vi kan göra och det tycker jag att vi är skyldiga att ställa upp på. Men vi behöver vara många för att få till en förändring, säger Karin Lundgren.

Hon är förvånad att inte fler Göteborgare har samlats. Ett 50-tal vid lunchtid blev till ett par hundra personer några timmar senare.

– Jag hoppas att det kommer många, många fler nästa fredag, säger hon.

LÄS MER: Klimatveckan sparkar igång med global strejk

Aktivitet hela veckan

Fredagsstrejken är uppstarten på en vecka med olika aktioner.

– Här i Göteborg har vi massor med aktiviteter den kommande veckan, det blir workshops plakatmålning och en cykeldemonstration, berättar Lydia Rysavy, 18 år, som är en av många unga engagerade.

Lydia tog studenten i våras.

– Jag är en del av rörelsen Fridays for future, som finns i många länder och består av ett antal enskilda elever och engagerade ungdomar som följt och inspirerats av Greta Thunbergs kamp, förklarar Lydia Rysavy,

Klimatveckan avslutas nästa fredag men en ny global storstrejk. I Göteborg arrangeras då en heldag i Trädgårdsföreningen och på eftermiddagen en demonstration med tal och artistuppträdanden.

Unga och äldre tillsammans

– Vi tror och hoppas på mycket folk. Både skolelever och äldre. Flera fackföreningar har uppmanat sina medlemmar att gå ut och strejka för klimatet, säger Lydia Rysavy,

Den svenska aktivisten Greta Thunberg befinner sig just nu i New York för att delta i FN:s klimatmöte, där hon är en av talarna.

På fredag kväll, svensk tid, talar hon och andra unga klimataktivister i Battery Park på Manhattan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.