Försöket med att ha Tredje Långgatan som gågata under sommaren föll väl ut.
Försöket med att ha Tredje Långgatan som gågata under sommaren föll väl ut. Bild: Tomas Ohlsson

Göteborg kan få fler sommargågator

Det kan bli fler sommargågator i Göteborg. Men det hänger på att de boende och näringsidkarna längs den berörda gatan tar initiativ till det.
– Vi ser det ändå som en seger, säger Karin Pleijel (MP), som lyft frågan.

ANNONS
|

Under några år var Tredje Långgatan gågatan under sommaren. Försöket föll så väl ut att det permanentades och fenomenet att ställa om vissa gator till gågator under sommaren är en trend över stora delar av världen. I städer som Amsterdam, Barcelona och Oslo är det vanligt att vanliga gator blir gågator under sommaren.

Mot den bakgrunden vill miljöpartiets Karin Pleijel och Emmali Jansson inleda försök med fler sommargågator i Göteborg. Deras tanke var att man både i centrala staden, men också i andra delar av Göteborg, under nästa sommar gör försök med sommargagåtor för att sedan utvärdera hur det föll ut.

ANNONS

Här är gatorna som nämnts

Utanför centrala staden har gator som Brahegatan i Gamlestaden och Herkulesgatan på Hisingen nämnts som tänkbara försöksgator. I innerstaden har personer verksamma vid Kungsgatans puckel, Kyrkogatan och Storgatan visat intresse.

Under torsdagen var frågan uppe i kommunfullmäktige för beslut.

– När vi ska göra staden levande och bygga för att man ska trivas behövs ett stadsliv. Vi behöver ett välmående näringsliv och människor som umgås och poängen med sommargågator är att man kan pröva om det är en bra idé, sa Karin Pleijel under debatten.

Men kommunfullmäktige besvarade motionen med ett ”nja”.

Sa ja – med förbehåll: ”Ganska mesigt”

Man sa ja till att verka för fler sommargågator – men slog fast att det ska ske inom befintlig budgetram och att initiativet helst ska komma från boende och näringsidkare.

– Ganska mesigt, men ändå i rätt riktning. Det är i alla fall så att fler ser behovet av fler sommargågator, säger Karin Pleijel efter beslutet.

Och det var många som talade för ett ökat antal sommargågator under debatten.

Stina Svensson (FI) gav sitt bifall till motionen, och sa i sitt inlägg att hon gärna skulle vilja gå ännu längre.

– Bilfria gator är framtiden. Folkliv, kultur och uteserveringar gör att staden blir tillgänglig för alla. Vi vill ta steget och göra hela innerstaden inom Vallgraven bilfri på söndagar.

ANNONS

Även Socialdemokraterna var positiva. Till viss del.

– Det är helt i linje med vår ambition om en levande och jämlik stad. Gågator bidrar till ett levande stadsliv. Problemet med motionen är att den saknar ekonomisk täckning, sa Roshan Yigit (S).

Trafiknämndens ordförande: ”Finns inga pengar”

Förslaget från Karin Pleijel och Emmali Jansson var att försöken med sommargågator skulle finansieras inom ramen för trafiknämndens ordinarie budget. Något som är omöjligt enligt nämndens ordförande Toni Orsulic (M).

– Det finns inga pengar, sa han.

Även han är dock positiv till att skapa fler sommargågator, men han menar att initiativet helst ska komma från dem som bor och verkar på platsen.

– Jag är positiv till gågator, men jag vill att initiativet kommer underifrån. Det är endast då som det har framgång, sa Toni Orsulic.

Enligt beslutet får trafiknämnden nu i uppdrag att, inom given budgetram, verka för utveckling mot fler sommargågator i samråd och samverkan med näringsliv och boende i berörda områden.

LÄS MER:Här kan bilarna bytas mot uteserveringar

ANNONS