Göteborg har fått en egen bakelse

Pandemin har legat som en våt filt över våra högtider och Göteborgs födelsedag är inget undantag. Firandet har tvingats flytta från 2021 till 2023. Nu står det klart att staden åtminstone får minst en fin present som plåster på såren: Sin alldeles egen bakelse.

ANNONS
|

Sveriges andra stad sällar sig nu till storheter som Gustav II Adolf och Napoleon Bonaparte, skådespelerskan Sara Bernhardt och prima ballerinan Anna Pavlova. Alla har de nämligen förärats med ett bakverk i sitt namn.

Göteborgsbakelsen består av en mördegsbotten med mazarinfyllning, toppad med passionscurd och passionsmousse. Skaparna är studenter och lärare på yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor på Yrgo och upprinnelsen är förstås stadens förestående födelsedag den 4 juni.

– Sverige har en tradition av att fira speciella händelser och högtider med bakverk och att staden fyller 400 år är definitivt något som förtjänar en egen bakelse, säger Yrgos rektor Anna Lilja.

ANNONS

LÄS MER:GBG400: Har du ätit dina kallevanser?

LÄS MER:Högt tryck på små bagerierna i Göteborg under pandemin

Anna Lilja är ny på jobbet som rektor för Yrgo. ”Jag kan inget om bageri själv, men eleverna är så duktiga. Jag blir helt fascinerad!”
Anna Lilja är ny på jobbet som rektor för Yrgo. ”Jag kan inget om bageri själv, men eleverna är så duktiga. Jag blir helt fascinerad!” Bild: Privat

Rektor som gillar bakelser

Varför utformades bakelsen just så här?

– Det skulle vara någonting somrigt och lätt, men också snyggt. Någonting för stadens bagerier att sälja och vara stolta över.

Borde inte en göteborgsbakelse vara salt?

– Nej! Även göteborgare gillar sött, säger Anna Lilja.

För den som trots allt vill avstå sötsaken har skolan också tagit fram ett Göteborgsbröd; en variant på snoddas som innehåller potatis.

Idén till Göteborgsbakelsen kommer ”om hon ska vara ärlig” från rektorn själv.

– Det är nog bara att jag gillar bakelser. Jag pratade om jubileet med någon, om vad man kan göra och inte, och kände då: Klart vi ska äta tårta.

LÄS MER:Victoria Tobisson Lind från Hovås vann SM för unga bagare

LÄS MER:Test: Göteborgs godaste semla 2021

Hoppas att många vill vara med

Anna Lilja tog kontakt med Mia Samuelsson på kommunala Göteborg & Co som delade Annas tårtuppfattning. Det visade sig dock vara för dyrt att bjuda alla göteborgare på tårta varpå de landade i Göteborgsbakelsen i stället.

– När Yrgo erbjöd sig att ta fram recept på en Göteborgsbakelse nappade vi direkt. Nu bygger allt på frivillighet och intresse hos bagerier och storkök runtom i stan. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och fira Göteborg, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Förhoppningen är att Göteborgsbakelsen ska bli en perenn som vi smaskar i oss den 4 juni varje år.

– Vi får se om den är god nog, men det tror jag. De som har smakat på den hittills har gjort vågen, säger Anna Lilja.

ANNONS