Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ordning och reda på ekonomin gör att man nu kan skjuta till en halv miljard kronor extra till verksamheterna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). Bild: Anders Ylander
Ordning och reda på ekonomin gör att man nu kan skjuta till en halv miljard kronor extra till verksamheterna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). Bild: Anders Ylander

Göteborg går bättre än väntat – nu fördelas 500 miljoner kronor extra

Göteborg stad går bättre än förväntat även i år. Alliansen och Demokraterna vill använda delar av överskottet till satsningar på skola, socialtjänst och kultur. Totalt handlar det om 500 miljoner kronor.
– Vi vill ge socialtjänsten bättre möjligheter att arbeta med att öka tryggheten i utsatta områden, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Förra året gick Göteborgs stad med ett överskott på 5,4 miljarder kronor, högt över prognosen. Även i år ser överskottet ut att bli större än väntat.

– Det är vår jobbpolitik som gör att vi får ökade skatteintäkter, säger Axel Josefson.

Ni hade inte kunnat förutse detta och skjutit till pengarna tidigare?

– Nej. Vi har vetat att vi haft en bra konjunktur, men det är svårt att veta exakt hur det blir. Men vi har haft bra ordning och reda i ekonomin och det gör att vi kan göra de här satsningarna nu.

Satsning på 500 miljoner

Totalt vill alliansen och Demokraterna skjuta till 500 miljoner kronor till verksamheterna. Det handlar bland annat om:

• 180 miljoner kronor till socialnämnderna för trygghetsstärkande åtgärder. Det handlar bland annat om stöd till personalen, förstärkt avhopparverksamhet och intensifierat arbete mot våld i nära relation.

• 100 miljoner kronor till trygghet, sociala insatser och förbättrad elevhälsa.

• 45 miljoner kronor till läromedel och insatser för studiero i förskola, grundskola och gymnasieskola.

• 85 miljoner kronor till kvalitetshöjande insatser inom funktionsstöd.

• 40 miljoner för bemanning och höjd kvalitet inom äldreomsorgen.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt, som även tidigare förhandlat fram satsningar på skolan är särskilt nöjd med att skola och förskola allt sammantaget får 100 miljoner kronor i extra tillskott.

– Vi har fått med tidiga insatser och särskilt stöd för elever i behov, samt en förstärkt elevhälsa. Detta för ökad trygghet och att säkerställa att fler elever får behörighet till gymnasiet, säger han.

Riktar sig till föräldrar

Även Axel Darvik (L) lyfter fram satsningarna på barn och unga som extra viktiga.

– Vi sparar stora resurser i samhället om vi fångar upp barnen tidigt och ser till att de lägger sin kraft i skolan i stället för att hitta på djävulskap, säger han.

I de satsningar som görs på socialtjänsten pekar han på det som riktar sig till föräldrar.

– Med de utmaningar som varit, med bristande tillit till samhället och desinformationskampanjer mot socialtjänstens arbete, så måste vi jobba med att stärka förtroendet. Det handlar om allt från hur man är en bra förälder, hur man ska få hjälp och stöd när ens barn dras in i fel kretsar och att socialtjänsten finns där för att hjälpa, säger Axel Darvik.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.