Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborg får förskola på hjul

Östra Göteborg blir först med en mobil förskoleavdelning i Göteborg. Med en specialdesignad buss ska förskolebarnen kunna spendera hela dagar vid havet eller åka på studiebesök till andra förskolor.

Bussen kommer att utrustas med ett kök och en specialutrustad toalett med skötbord. Tanken är att hela verksamheten ska flyttas till en utomhusmiljö som ska variera från dag till dag.

– Det ska vara ett pedagogiskt verktyg och inte en utflyktsbuss. Därför vill vi knyta den till en enskild förskola där barnen kan åka ut med bussen varje dag, säger Laila Svensson, områdeschef för förskola och skola i Östra Göteborg.

Bussen ska hämta barnen på morgonen från en uppsamlingsplats och sedan sker undervisningen runt bussen hela dagen. Barnen ska inte behöva åka mer än 30 minuter med bussen innan den stannar. Det kommer att ha plats för tjugo barn och tre vuxna. Med specialdesignade stolarna och borden ska det vara möjligt att omvandla bussen till en vilo- eller lekplats.

– Tanken är inte att man ska vistas i bussen hela tiden utan den ska främst användas för att förflytta avdelningen, men det kommer finnas möjlighet att gå in i bussen vid dåligt väder eller för att äta mat, säger Laila Svensson.

Det är inte beslutat vilken förskola som får den mobila verksamheten men man vill gärna fokusera på förskolorna i Bergsjön.

– Vi ser att barnen i Bergsjön tillhör de som kommer ut allra minst i samhället. Med förskolebussen kan barnen komma ut till havet, till en kohage eller till helt annan del av Göteborg.

Idén kommer från Malmö där mobil förskoleverksamhet har funnits i flera år.

– Både personal och föräldrar har varit väldigt positiva till projektet där. Här var personalen skeptiskt till en början men har blivit mer entusiastisk allt eftersom.

Nu förs samtal med gatubolaget i Göteborg som sköter upphandlingen av bussen. Förskolebussen kommer kosta runt 750 000 kronor årligt. Det går att jämföra med en vanlig förskoleavdelning som i snitt kostar 450 000 kronor.

– Vi gör inte det här för att vi behöver utöka vår verksamhet. Det handlar om ett jämställdhetsbeslut då vi sett att våra barn kommer ut mindre än barn i andra områden i Göteborg, säger Laila Svensson.

Planen är att bussen ska vara på plats i Östra Göteborg inom ett år, men det kan dyka upp en annan buss innan dess.

– Vi tittar på möjligheterna att hyra in en buss under tiden som förskolebussen tas fram, säger Laila Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.