Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Göteborg är världens tredje vänligaste stad

San Miguel de Allende, Perth – och sedan Göteborg är världens tre vänligaste städer, enligt resemagasinet Condé Nast Traveler. – Jag hoppas inte att göteborgarna drabbas av storhetsvansinne nu, utan att det här tas emot med en viss mått av skepsis. Högmodet ska inte drabba oss göteborgare, säger Göteborgsprofilen Claes Malmberg.

I år har man i en enkätundersökning rett ut vilka städer som är de absolut vänligaste i världen, vilket GT var först med att rapportera om.

Det är i en lista som resemagasinet Condé Nast Traveler presenterar 15 vänliga städer världen över.

Magasinet täcker livsstil och resor runt världens alla hörn, igenom åren har man plockat hem så mycket som 25 priser för sina resereportage. 

Först på listan kommer San Miguel de Allende i Mexiko, följt av Perth, Australien. På tredje plats dyker plötsligt Göteborg upp med beskrivningen "utmärkt svensk kaffe" - som enligt resemagasinet, på vissa platser kan fås gratis.

Något annat som får Göteborg att glänsa, ska vara Paddan-båtturen och människors generositet. Enligt tidningens läsare ska Göteborgs skönhet dessutom vara "oöverträffad" och staden anses vara barnvänlig: "det finns allt från nöjesparker till akvarier, men bara att besöka köpcentrum är en glädje för de små", står det bland annat.

"Med viss förvåning"

Enligt Condé Nast Traveler deltog hundratusentals i årets undersökning  – och när de femton städerna skulle summeras kvalade Göteborg in på tredjeplatsen.

– Det är med viss förvåning jag tar emot detta. Som reklam för Göteborg är det  här jättebra. Jag har ju inte varit i alla städer, så jag vet inte hur det ligger till med den saken. Men den vanliga göteborgaren är en vänlig själ, men man har också sett motsatsen, säger Göteborgsprofilen Claes Malmberg och fortsätter:

– Jag hoppas inte att göteborgarna drabbas av storhetsvansinne nu, utan att det här tas emot med en viss mått av skepsis. Högmodet ska inte drabba oss göteborgare. En viss mått av ödmjukhet ska vara huvudordet för en vänlig stad, och den inte helt okända Göteborgshumorn, säger han.

Var det "svenska utmärkta kaffet" – som på vissa "platser är gratis", finns i staden, är för honom okänt.

– Vi har inte dåligt kaffe här, men jag har inte upptäckt något gratis kaffe, det är jag intresserad av att veta var det kommer ifrån, säger Claes Malmberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.