Den 31-årige gängledaren greps i närheten av ett garage där det hittades ett vapen.
Den 31-årige gängledaren greps i närheten av ett garage där det hittades ett vapen. Bild: Polisen

Gängtrio planerade mord på fiende i rivaliserande grupp

Den 31-årige gängledaren och hans två vänner greps i närheten av ett garage där en kulsprutepistol och nystulen, falskregistrerad bil hittades. Enligt utredarna förberedde de ett mord på en man i B-falangen. Nu döms de till fängelse.

ANNONS
LocationGöteborg||

Den 26 januari slog polisen till mot en bil som kom körandes på Hisingen. I bilen satt tre personer som, enligt polisen, har kopplingar till den så kallade A-falangen i Biskopsgården.

En av männen var en 31-årig man som sedan många år tillbaka är välkänd för polisen. När han för ett tag sedan dömdes till fängelse i två och ett halvt år för grov utpressning skrev rätten att det är "klarlagt att NN har en ledande ställning i ett kriminellt nätverk", det vill säga A-falangen i Biskopsgården.

Vapnet låg i ett garage.
Vapnet låg i ett garage. Bild: Polisen

Enligt polisen kunde trion kopplas till ett garage i närheten av platsen för polisens ingripande. I garaget hittades en kulsprutepistol och utanför stod en bil där det låg 95 skarpa patroner.

ANNONS

LÄS MER:Advokaten under gängrättegången: "Du säger att min klient vill döda dig"

Åklagaren: Förberedde mord

Åklagarna ansåg att den kommande utredningen visade att trion planerade ett mord på en 22-årig man från B-falangen samt dennes pappa.

Under bilar som tillhör familjemedlemmar till 22-åringen hittades det gps-puckar. I den bil trion satt i vid gripandet låg en telefon, så kallad admintelefon, där det gjorts sökningar på var dessa gps-puckar, och därmed bilarna, befann sig.

Under rättegången sa åklagare Jonas Arvidsson att den påstådda planerade attacken gått in i ett intensivt skede i samband med att trion greps:

– Under kvällen den 26 januari har samtliga tilltalade motiv och kapacitet att döda 22-åringen och även hans pappa.

Fängelsestraff

Gängmännen har dock från start nekat till samtliga brottsmisstankar samt att de ska vara med i ett kriminellt nätverk.

På måndagen kom domen.

• Den 31-årige gängledaren döms till fängelse i fyra år och sex månader för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri.

• En man född 1993 döms till fängelse i fem år för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt häleri samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Han frias för försök till mord samt förberedelse till mord vid ett annat tillfälle.

• En man född 1992 döms till fängelse i fyra år och sex månader för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri.

ANNONS

LÄS MER:31-årige gängledaren: Pågår en häxjakt mot mig

Ledande position

Tingsrätten konstaterar inledningsvis i domen att det är bevisat att "det finns ett kriminellt nätverk i vilket de tilltalade ingår, att 31-åringen innehar en ledande position i detta samt att nätverket har en pågående konflikt med i vart fall 22-åringen som föranlett omfattande våldsanvändning".

Med hänsyn till detta menar de att det är klarlagt att de hade admintelefonen i syfte att bevaka främst 22-åringens rörelse: "Det är uppenbart att admintelefonen varit av central betydelse för att kunna lokalisera tilltänkta mordoffer".

Tingsrätten skriver att det inte går att komma till någon annan slutsats än att vapen och ammunition placerats i garaget av 31-åringen, eller av andra personer, som då gjort det på hans uppdrag.

LÄS MER:22-åringen i B-falangen: "Han erbjuder folk pengar för att mörda mig"

Bevisar: Mord förbereddes

Trion fångades av en övervakningskamera när de körde in en stulen bil i ett garage, det garage där vapnet senare hittades. Man hade även bytt registreringsskyltar på bilen, ett beteende som "indikerar att den som brukar bilen har ett behov av att kunna undvika att bli spårad", står det i domen.

Rätten konstaterar att trion haft flera hjälpmedel för att begå mord: k-pist, telefon, samt en bil. Men för att föremålen ska vara "”särskilt ägnat” som hjälpmedel måste det föreligga ett samband mellan föremålets egenskaper och det tilltänkta brottet". Rätten motiverar det enligt följande:

ANNONS

• K-pisten med tillhörande ammunition är ett självklart brottshjälpmedel.

• Admintelefonen har i detta fall använts för att "bevaka tredje mans förflyttningar", i detta fall 22-åringen, vilket, enligt rätten, inte är ett legitimt användande. Till detta kommer att det precis före gripandet gjordes en sökning på var gps-puckarna under 22-åringens bilar befann sig.

• Bilen ifråga rörde sig om en fabriksny, nyckelstulen och falskskyltad bil som placerats dold i ett garage, där även vapnet fanns. Den får därmed "otvetydigt betraktas som brottsbefrämjande vad gäller möjligheten för gärningsmännen att obemärkt ta sig fram till mordoffret och att lämna platsen efter den fullbordade gärningen med avsevärt minskad risk för att spåras".

Till detta hör, menar rätten, att det finns en pågående konflikt.

Tingsrätten: "De tilltalade är överbevisade om att ha gjort sig skyldiga till förberedelse till mord".

Dock döms de inte för förberedelse till mord på 22-åringens pappa. Rätten skriver att det förefaller mest som att han "kan leva farligt pga. sin närhet till" sonen.

Hårt polisarbete

Jonas Arvidsson, en av två åklagare i målet, anser att domen är rimlig.

– Det är väldigt svårstyrkta brott. Jag tycker att bevisningen vi hade var väldigt god. Jag är naturligtvis nöjd att tingsrätten lyssnade på vår argumentation när det kommer till förberedelse till mord, säger han och fortsätter.

ANNONS

– Det här är resultatet av ett väldigt hårt och dedicerat polisarbete. Det är grunden för att vi har kunnat föra talen på det sätt vi har. Jag tycker att den typ av professionalism som utredningsgruppen har visat är löftesrik för framtiden. Det har varit ett fantastiskt bra arbete.

Texten uppdateras.

ANNONS