Razzian vid Vårväderstorget gav ett gott resultat. En väska med stora mängder heroin hittades.
Razzian vid Vårväderstorget gav ett gott resultat. En väska med stora mängder heroin hittades.

Fyra kilo heroin i beslag – men tullen glömde informera polisen

Två män och en kvinna har begärts häktade efter helgens uppmärksammade knarkrazzia i Biskopsgården. Resultat av tillslaget – cirka fyra kilo heroin i en väska. Det var dock en insats där polisen inte riktigt visste vad tullverkets spanare sysslade med.

ANNONS
LocationBiskopsgården||

Vid lunchtid i söndags greps en 30-årig man och en något äldre kvinna på Blåsvädersgatan, i närheten av Vårväderstorget. Båda handfängslades och mot en av dem användes även pepparspray.

Det var civilklädd personal från tullkriminalen genomförde raiden.

LÄS MER:Polisinsats i Biskopsgården – två personer frihetsberövade

Många ur allmänheten blev upprörda och ringde polisen. De trodde att det som utspelades var del i en misshandel eller kidnappning.

Regionledningscentralen (RLC) tog larmen på allvar och skickade alla tillgängliga patruller, däribland piketstyrkan.

Väl på plats kunde tullpersonalen identifiera sig och polisen hjälpte till att lugna ner känslorna hos de närboende som bevittnat händelsen.

Irriterat hos polisen

Efteråt var emellertid irritationen mycket stor på RLC, över att tullverkets egen ledningscentral inte informerat om vad som var på gång.

ANNONS

Stora polisresurser utnyttjades alltså, utan egentlig anledning.

– I efterhand kan vi bara beklaga att vi inte hörde av oss. Vid tidpunkten befann vi oss i ett akut läge som krävde ett snabbt ingripande. Men så här ska det givetvis inte gå till. Vi har rutiner, inte minst när det gäller säkerheten för vår egna anställda, konstaterar Ingela Östmark, biträdande chef för tullverkets brottsbekämpning i Västsverige.

Risk för skjutning?

En polisman som GP pratat med menar att risken fanns att beväpnad polis skulle avlossa sina vapen, i en situation som de uppfattade som ett människorov.

– Vi har haft en återkoppling med tullverket i detta ärende. De har missat här, beroende på den mänskliga faktorn. Tullen brukar annars alltid meddela sig, förklarar Håkan Lidberg, chef för polisens regionledningscentral.

Gripande i Stockholm

Parallellt med att de två misstänkta förhördes och anhölls i Göteborg, slog polisen i Stockholm till mot en man i samma nätverk.

Alla tre anklagas nu för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det handlar om betydande mängder, betonar kammaråklagare Anna Svedin, som leder utredningen i målet.

Enligt uppgift till GP rörde det sig om drygt 3,9 kilo heroin.

– Den är ingenting som jag kommenterar med tanke på förundersökningssekretessen, säger Anna Svedin.

Trion anses tillhöra en internationell smugglingsliga, med rötter i ett utomeuropeiskt land.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS