Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Full fart i pulkabacken – när snön äntligen kom

Se upp i backen, hundra hål i nacken! Efter en grå och trist december kunde pulkor, stjärtlappar och kälkar äntligen plockas fram när ett snölager täckte stan. Och i Brudarebacken var det tydligt att såväl vuxna som barn har ett uppdämt behov av lek och bus efter all coronatristess.

Någon minusgrad och nederbörd som ligger kvar – det är knappast Göteborg bortskämt med. Och det har märkts i stora och små backar i Göteborgsregionen de senaste dagarna. När GP tar sig upp till Brudarebacken i Delsjön är det en strid ström med föräldrar och barn med allehanda åkdon som pulsar upp till den stora backen. Med 270 meters längd är inte Brudarebacken vilken backe som helst – vilket också gör det möjligt att hålla lämpliga avstånd mellan sällskapen.

Högt betyg för Brudarebacken

Längst upp i backen sitter Fanny Nyman, 8 år, med lillasyster Klara, 3, i en blå pulka och gör sig redo att testa vad backen är värd. Efter en viss tvekan – backen är lång – så susar de nedför och efter några oplanerade svängar och slirar är de nere under skratt och skrik.

– De är väldigt glada att snön har kommit, säger mamma Jannike Nyman.

– Jag vet faktiskt inte när det var snö sist. Vi bor i Örgryte och har lätt att ta oss hit.

LÄS MER: Högstadieelever i Göteborg får distansundervisning

Några meter bort sitter klasskompisarna Elsa Järkås och Lilja Gelbard, 7 år, och laddar upp för ännu ett åk. På frågan hur bra backen är lyder omdömet:

– Ultrasupersnabb! säger Lilja Gelbard.

– Men med lite isfläckar här och där.

LÄS MER: Snöigt värre i Västra Götaland

Uppskattat nöje efter coronaåret

Elsa Järkås förklarar att de är mycket tacksamma för vintervädret så här innan skolan börjar.

– Det har ju varit lite sådär under vintern med corona och så. Det här är bara kul! säger hon och lyfter kängorna från marken så att pulkan börjar glida ned.

Men det är inte bara barn som uppskattar att få testa backarna. Elsa Järkås pappa, Mattias, prövar att åka snowracer.

– Det är verkligen bra att det här stället finns och det är verkligen mycket folk här nu – kanske ett utslag av corona också, när folk inte kan göra andra saker. Det finns ju ett uppdämt behov av aktiviteter nu.

LÄS MER: Snön kan ligga kvar hela nästa vecka

Emmi och Björn Torén Krusell fikade i toppen av Brudarebacken med barnen Miranda, Leonard och Cornelia. Bild: Jonas Lindstedt
Emmi och Björn Torén Krusell fikade i toppen av Brudarebacken med barnen Miranda, Leonard och Cornelia. Bild: Jonas Lindstedt

Viktigt med rörelse och aktivitet

Han är annars en av tränarna för dotterns fotbollslag, ÖIS lag för flickar födda 2013.

– Det är tur att vi haft de aktiviteterna, så att de fått röra på sig. Det har verkligen varit viktigt det senaste året.

Några som också uppskattar lite ledighet och snölek är familjen Torén-Krusell där båda föräldrarna jobbar i vården och fått möta pandemin i sitt arbete. De sitter och fikar med varm choklad och mackor.

LÄS MER: Slut på pulkor i butiker när snön kom

– Jag är öron-näsa-hals-läkare och vi arbetar med coronapatienter. Den här backen brukade jag åka i som barn, så det är trevligt att kunna åka här när det nu är snö, säger Björn Torén-Krusell.

Leonard Torén-Krusell, 2 år, sammanfattar hela pulkaupplevelsen med orden:

– Åka fort!

Storasyster Cornelia, 5 år, har i stället ett par slalomskidor på sig.

Är det svårt?

– Nej, det är bara att svänga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.