Mikael von Dorrien från Almi, Christer Fuglesang från Nasa och Andreas Folkestad från Semcon.
Mikael von Dorrien från Almi, Christer Fuglesang från Nasa och Andreas Folkestad från Semcon.

Fuglesang har landat på Hisingen

ANNONS
|

Runt om i hela världen sitter 9 000 innovatörer och spånar på idéer med utgångspunkt miljö och energi. Nasa har tagit initiativet till Space apps challange som pågår samtidigt under 48 timmar i 75 städer i 50 länder.

Christer Fuglesang har precis landat efter flygförsening från Stockholm. Alla sliter och drar i den svenske astronauten. Och alla vill ha egna bilder.

GP får två minuter exklusivt.

– Jag ingår i juryn och det är väldigt spännande. Eventet stöds också av Nasa och Rymdstyrelsen så det också en anledning till varför jag är här, för att ge support. En kul grej som vi hoppas kunna fortsätta med.

ANNONS

Enda teamet han hunnit prata med är Semcons lag.

– Ett jättebra initiativ. De lyfter upp hur man kan öka förståelsen för förnyelsebar energi och synliggöra på ett tydligt sätt var det finns möjligheter. Det handlar mycket om att kommunicera via kreativa idéer.

Designbakgrund

Andreas Folkestad, Tor Guttormsen och Sicheng Chen jobbar ihop på Göteborgsföretaget Semcon till vardags.

– Vi har alla designbakgrund och vill göra det visuellt var det kan finns bra områden i världen för att bygga ut förnyelsebar energi i stället för tråkiga siffror på ett excelark som ingen kan ta till sig, säger Andreas Folkestad.

De har tagit fram data från 70-talet på vilka energikällor vi hade då och jämfört med i dag.

– Man skulle tro att det blivit bättre men det är tvärtom. Många tror kanske att vi ha mer förnyelsebar energi i dag bara för att det pratas och skrivs mycket om det. Men den ligger kvar på 12 procent.

Semconlaget ska göra en app som är så enkel att förstå att ett barn kan lära sig den och dra slutsatser.

– Med appen kan du slå på olika data som till exempel visar var i världen det finns vindkraft och var den kan byggas ut. Men också visa globala skillnader i olika länder, säger Andreas Folkestad.

ANNONS

Tillväxtverket

Tillväxtverket, Vinnova och Almi sponsrar det svenska delen av Space apps challange som är världens största hackathon med sina totalt 9 000 deltagare.

– De 13 lagen på Lindholmen Science Park består av programmerare, studenter, arkitekter, storytellers, en är administrativ chef från SVT. Det viktiga är att samla folk inom olika områden som kan problemställningen, säger Mikael von Dorrien från Almi.

Vad vill Nasa ha ut?

– Detta ligger inom något som kallas öppen innovation och gemensam utveckling som är ett initiativ från Obama-administrationen. Syftet är att förbättra för människor i rymden och på jorden.

Lagen har chans att gå vidare till en global utmaning. Alla idéer och lösningar som tas fram under helgen kommer att var fria att användas av alla.

– Det är egentligen ingen tävling utan för att uppmuntra samarbete och öppen data. Vårt fokus här har varit inriktat på energi, miljö och hållbara transporter, säger Mikael von Dorrien från Almi.

Första pris: Nasa Greener Cities - en app som kombinerar vardagsliv på en personlig nivå med klimatutsläpp globalt.

Andra pris: Star Hopper - virtuell reseapp för att engagera barn för rymden.

Business Regions pris: Lingua Galactica - virtuell mentor med språknyckel för att få fler tjejer intresserade av rymden.

Deltagarnas eget pris: Nasa Greener Cities.

ANNONS