Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen hade permission för att köpa skor i köpcentrat i Kungsbacka när han fritogs.  Bild: Polisen, Måns Langhjelm
Mannen hade permission för att köpa skor i köpcentrat i Kungsbacka när han fritogs. Bild: Polisen, Måns Langhjelm

Fritagen mördare hittad i Stockholm

I somras fritogs en morddömd 19-åring vid en permission på Hede fashion outlet i Kungsbacka. Nu har polisen i Stockholm hittat honom, uppger Aftonbladet.

I januari 2018 sköt en då 16 år gammal kille från Rinkebygänget Dödspatrullen ihjäl en tidigare bekant i den rivaliserande gruppen Shottaz. För två år sedan dömdes han för mordet och placerades på SiS-hemmet Fagared utanför Göteborg.

I juli beviljades 19-åringen bevakad permission för att köpa ett par nya gympaskor. Utanför affären väntade ungdomar från Göteborg med starka gängkopplingar och försvann med 19-åringen i en förhyrd taxi.

– Den ene sa bara "grabbar, han följer med oss. Låt det vara så. Det är bäst för er", berättade en av vårdarna i förhör.

LÄS MER: Mördaren lös – elva veckor efter fritagningen

LÄS MER: Mördaren köpte skor och fritogs – vårdarna berättar

Men nu, efter nästan ett halvår på fri fot, har polisen gripit rymlingen i Stockholmsområdet Hjulsta. Detta enligt uppgifter till Aftonbladet. Tidningen skriver att polisen av en slump hittade mannen, som nu fyllt 19, i en källarlokal.

Skedde inom ramen för Portia

GP har varit i kontakt med Stockholmspolisen som varken vill bekräfta, dementera eller kommentera Aftonbladets uppgifter.

Stephan Kiernan, chef för spaningssektionen i Stockholm Nord, bekräftar dock gripandet för Expressen.

– Han greps i Hjulsta i kväll i sällskap med andra personer. Han är misstänkt för ytterligare brottsmisstankar som vi nu håller på att vidta åtgärder kring, säger han till tidningen.

Vidare skriver Expressen att gripandet skedde inom ramen för polisens satsning Portia, vars syfte är att att få stopp på våldsspiralen i den kriminella gängmiljön.

I oktober dömdes fyra män för fritagningen av 19-åringen. En av dem sköts på onsdagskvällen, tillsammans med en yngre man, när de befann sig i Biskopsgården. Läget är allvarligt men stabilt för bägge enligt polisen.

LÄS MER: Skotten del i gängkonflikt – polisen hittade vapen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.