Frågan om ombildningar orsakar ny politisk strid i Göteborg

De kommande åren ska fler göteborgare kunna köpa loss sina lägenheter, när hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Nu varnar Socialdemokraterna för att det kan locka fram oseriösa ombildningskonsulter, som skor sig på hyresgästernas okunskap.
– Ett helt oseriöst utspel, men det ligger väl i linje med att de inte vill att göteborgarna ska kunna äga sin bostad, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Efter en lång och stormig politisk debatt sa kommunfullmäktige i slutet av förra året ja till att fler kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Exakt var och hur och i vilken omfattning det kommer att ske är inte klart, men förslaget från alliansen och Demokraterna som gick igenom talar om fler ombildningar i områden där hyresrätter dominerar.

Socialdemokraterna fruktar att det kommer att leda fram till en massiv våg av ombildningar och att oseriösa ombildningskonsulter kommer att ta chansen att driva på processen, i syfte att tjäna pengar.

– Den här typen av konsulter har som affärsidé att få en majoritet till de här ombildningarna i en fastighet och det har man gjort med väldigt tveksamma metoder. Juridiskt alltså. Det har vi sett exempel på, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS

Hur då?

– Det kan vara så att man försöker lura hyresgäster. Man knackar dörr och försöker skapa ett tryck i frågan. Det kan vara väldigt stressande. Det har till och med hänt att man infiltrerat köp.

Skräckexempel från Stockholm

Till onsdagens möte i kommunstyrelsen hade Socialdemokraterna förslagit att AB Framtiden inte ska anlita några ombildningskonsulter i den kommande processen. De talar om skräckexempel från Stockholm, där även det moderata borgarrådet Dennis Wedin varit kritisk mot konsulter som spridit falsk information till hyresgäster.

Men förslaget röstades ned och flera allianspolitiker menar att Socialdemokraterna smutskastar seriösa företagare.

– En ombildning är en komplicerad process, juridiskt och praktiskt, och det är klart att man behöver få in expertis i det här, säger Axel Josefson.

En politisk markering

Han tycker att det är positivt att det finns personer som jobbar med att stötta under processen och säger att staden bara kommer att jobba med seriösa konsulter.

– Jag förstår att Socialdemokraterna vill göra en politisk markering. Men vi har använt konsulter vid tidigare ombildningar och vi har inte alls de erfarenheter som de hänvisar till.

Liberalernas Axel Darvik säger att det, tvärt emot vad Socialdemokraterna säger, finns en poäng i att använda bra rådgivare, så att de boende ska kunna fatta väl avvägda beslut och för att de nya bostadsrättsföreningarna ska få en bra start.

ANNONS

– Sossarna försöker dra seriösa rådgivare i smutsen för att vinna politiska poänger. Det tycker jag är ganska fult, säger han.

LÄS MER:Hård kritik mot sättet att öppna för ombildningar

LÄS MER:Alliansen slår tillbaka: ”Vi har en plan för utsatta områden”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS