Resenärer väntar på en spårvagn vid Kungsportsplatsen.
Folkhälsomyndigheten vill att alla ska undvika färdmedel där det inte går att boka plats. Bild: PER WAHLBERG

Folkhälsomyndighetens nya råd: "Res inte med spårvagn"

Undvik resor med spårvagn och stadsbussar. Så lyder Folkhälsomyndighetens ändrade riktlinjer som gäller från och med lördag.

ANNONS
|

I dag kom Folkhälsomyndigheten med nya skarpare råd kring resor med kollektivtrafiken. För att minska smittspridningen vill de att man ska undvika färdsätt där det inte går att boka plats. De uppmanar till att gå eller cykla i stället för att åka buss och spårvagn.

De ändrade råden publicerades på Folkhälsomyndighetens hemsida under torsdagsmorgonen.

– Vi har ändrat våra regler kring att resa. Från den 13 juni kan man resa fritt inom Sverige, men undvik att åka kollektivtrafik och allmänna färdmedel om det inte går att boka plats, säger Bitte Bråstad, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Riktlinjerna kring resor har ändrats flera gånger, utifrån smittspridningen i landet. Under sommaren kan de bli både strängare och mildare.

ANNONS

– Vi följer utvecklingen hela tiden och kommer att ändra våra råd och rekommendationer utifrån vad som händer, säger Bitte Bråstad.

LÄS MER:Trängsel i värmen: "Påverkar hur många som kommer att dö"

Kritiskt för skärgårdsfärjorna

De senaste dagarna har Göteborgs-Posten rapporterat om en stor smittspridning på Vrångö. Det är en av de mest populära utflyktsmålen under sommaren. Häromdagen avrådde regionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall från nöjesresor till skärgården.

Människor går av en båt till Vrångö och Styrsö vid Saltholmen.
Överfulla skärgårdsfartyg kan öka smittspridningen. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:Intensivt arbete för att undvika trängsel på skärgårdsbåtarna när turisterna vill ut på öarna

– Skärgården är ett ställe där människor trängs, på fartygen, i restaurangerna och i affärerna. De som bor på öarna måste pendla, men alla som åker ut av andra skäl bör överväga att avstå för att minska smittspridning, sa han till GP.

Omöjligt att boka plats på buss

Västtrafiks presskommunikatör Henrik Kjellberg menar att Folkhälsomyndighetens nya råd liknar de som redan finns.

– Det ligger i linje med det vi sagt ett tag, att man ska undvika onödiga resor och att alla har personligt ansvar.

LÄS MER:Näringsministern: Vi måste ta ansvar under semestern

Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.
Det kommer inte gå att boka spårvagnsresor, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik. Bild: Eddie Lothman

Kommer ni göra någonting annorlunda när råden börjar gälla?

– Vi fortsätter att erbjuda kollektivtrafik, för att människor ska kunna ta sig till jobbet och göra andra viktiga resor. Vi fortsätter arbetet med att minska trängsel och hoppas att människor hörsammar rekommendationerna.

Kan ni införa platsbokning på spårvagnar och bussar?

– Vi har inte de tekniska möjligheterna. Dessutom är vi är allmän kollektivtrafik och det innebär att man ska kunna resa med oss på ett fritt sätt. Så man kommer inte kunna boka platser, varken på fartyg, spårvagnar eller bussar.

ANNONS
ANNONS