Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Flera larm om grönt varmvatten i Majorna

Flera boende i Majorna har upptäckt att vattnet i kranen ser annorlunda ut. I stället för en färglös vätska har varmvattnet fått en gräsgrön färg. Men det finns en förklaring.
– Vi doserar in det gröna för att hitta läckor, säger Björn Ekbom vid Göteborg energi.

Flera personer i norra Majorna har rapporterat att de har grönt vatten hemma, och en av dem visar på bild hur vätskan har fått en tydlig grön färg.

Enligt Göteborg Energi har företaget inte fått några rapporter om läckor.

– Det kan gälla den specifika fastigheten, men det är absolut inget farligt, säger Björn Ekbom, tjänsteman i beredskap vid Göteborg energi, och fortsätter:

– Vi doserar in det gröna för att hitta läckor och om det är nydoserat kan det bli bättre färg på det.

LÄS MER: Därför kan ditt varmvatten bli gräsgrönt

Grönt varmvatten kan bero på läcka

Den gröna färgen kommer från ämnet pyranin, som länge har funnits i fjärrvärmevattnet för att upptäcka läckor i fjärrvärmeväxlar. Kommer det grönt vatten från centralen är det sannolikt fjärrvärmen som läcker, att en felkoppling eller annat fel har skett.

Man ska aldrig dricka eller laga mat med varmvatten. Även om det kanske ser lite obehagligt ut går det dock bra bra att duscha eller ta ett bad i vattnet. Det ska inte färga av sig på huden, i håret eller på ytor som man städar med vattnet. I sällsynta fall kan hår påverkas i samband med exempelvis färgning eller permanent.

Får man grönt vatten hemma bör man rapportera det till sin fastighetsägare. Är man villaägare med egen fjärrvärmecentral ska man anmäla det gröna vattnet till Göteborg energi.

En bild från en fjärrvärmeläcka i Masthugget förra året visar hur det gröna vattnet kan se ut. Bild: Arkiv

Pyranin

...är ett färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.

...används även inom energisektor, bland annat för att spåra läckor i fjärrvärmesystem.

...är inte skadligt för miljö och människor.

Använd aldrig varmvatten för att dricka eller laga mat, oavsett färg. Det går bra att duscha och städa med varmvatten som har färgats grönt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.