Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera hagelskurar drar in över Göteborg

Tisdagen började regnigt och övergick senare i klassiskt höstväder med både regn, sol och hagel. Och enligt meteorologen Christoffer Hallgren är fler hagelskurar att vänta innan det bjuds på finare och kallare väder i veckan.
– Längs kusten kan det hamna strax under nollan, så man får passa på att plocka in blommorna, säger han.

Göteborgarna vaknade upp till en grå och regnig vy under tisdagen. Men framåt eftermiddagen tittade solen fram, innan den snabbt blev överkörd av en hagelskur. Och enligt meteorologen Christoffer Hallgren är flera hagelskurar att vänta under eftermiddagen och kvällen.

– Det har att göra med ett lågtryck som sveper österut över landet. Det har varit regnigt väder under dagen, och kraftiga skurar har passerat efter. Så det är inte förvånande att det är så kraftigt att det blir hagelskurar, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Enligt honom bildas en instabil luftmassa i samband med kallfronten som skapar förutsättningar för kraftiga hagelskurar.

– När det är kallt hela vägen från molnet ner till marken så blir det hagel, iskornen hinner smälta en del men inte helt och då blir det hagel i stället för regn, säger Christoffer Hallgren.

"Allt väder på en gång"

Hagelskurarna kommer att röra sig längs Hallandskusten och upp längs Bohuskusten under tisdagskvällen, men även inåt land kan hagel förekomma. Det har även blåst kraftigt under dagen, med vindar upp till 14 meter per sekund i byarna i Göteborg och nästan stormstyrka med 24 meter per sekund i byarna ute på Vinga.

– Nu får man allt väder på en gång, det hänger ihop med lågtrycket och den instabila luften. Chanserna för regnbåge är ju också större när det blir skurar och sen blir soligt väder, då har man nästan allt tänkbart väder på en timme, säger Christoffer Hallgren.

Men under kvällen kommer vädret lugna ner sig och vindarna avta i styrka. Under onsdagen kommer ett högtryck från Centraleuropa dra in över landet vilket ger stora solchanser.

– Imorgon blir det betydligt bättre väder med mer sol och temperaturer på över 10 grader. Så imorgon får man passa på att njuta av solen.

Varmare väder nästa vecka

Men det fina vädret följs av en kylig natt, då temperaturerna sjunker snabbt.

– Längs kusten kan det hamna strax under nollan, så man får passa på att plocka in blommorna, säger Christoffer Hallgren.

Men längre fram i veckan ser det mörkare ut då nya regnområden drar in och helgen ser just nu ut att bjuda enstaka regnskurar. I stället väntas varmare luft nästa vecka, med temperaturer på över 10 grader.

– Vem vet, det kanske blir en brittsommar, säger Christoffer Hallgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.