Flera demonstrationer efter friande Fittjadom

Efter tingsrättens friande dom i det uppmärksammade gruppvåldtäktsfallet i Fittja samlades demonstranter i Sveriges tre största städer – bland annat på Gustav Adolfs torg i Göteborg.
– Vi är förbannade. Vi har fått nog nu, säger Carina Rooseniit.

ANNONS
|

Samtliga fem män som har stått inför rätta misstänkta för en gruppvåldtäkt i Fittja friades i dag av Södertörns tingsrätt. En dom som har väckt starka reaktioner – och på flera håll i landet samlades demonstranter. I Malmö rapporterades om flera hundra personer på Stortorget.

Carina Rooseniit och Camilla Reimer från Göteborg ville både uttrycka sitt missnöje för domen och samtidigt visa sitt stöd till den utsatta kvinnan och hennes målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz. När de läste om de planerade demonstrationerna i Stockholm och Malmö skapade de ett Facebookevent även för Göteborg. Med en timmes varsel samlade de ihop knappt tio personer som ställde sig med facklor och marschaller på Gustav Adolfs torg.

ANNONS

– När våldtäktsmän går fria och man inte tar hänsyn till kvinnans vittnesmål för att hon är narkoman har vi fått nog. Vi sitter på Facebook och förfasas över vad som händer och gruppvåldtäkterna som ökar. Det här är en maktdemonstration från de som gör så här. De förnedrar kvinnor i Sverige. Vi är förbannade. Vi har fått nog nu, säger Carina Rooseniit.

LÄS ÄVEN: Misstänkta för gruppvåldtäkt släppta

LÄS ÄVEN: Utredning kritiseras i friande Fittjadom

"Måste prioritera våldtäktsfall"

Enligt Södertörns tingsrätt räckte inte bevisningen till en fällande dom. De menade att polisutredningen varit dålig, med otillräcklig och långsam dokumentation. Det är en synpunkt som även Carina Rooseniit delar.

– Man har hittat sperma från flera män. Men de säger att de inte vet från när det kom. Hon har inte kunnat ge rätt beskrivning och har velat en aning – men tro fasen det, säger hon.

Ni säger att det är nog nu – vad är det ni vill ska hända?

– Rättssystemet måste prioritera våldtäktsfall. Om polisens resurser dräneras av våldsbrott – då måste de ju få mer resurser. Av vad polisen själva säger är det en oerhört misskött organisation med en helt värdelös chef på toppen. Och om man kan begå sådana här brott och inte straffas får det ju en signaleffekt också, säger Camilla Reimer och fortsätter:

ANNONS

– Ska man ha en samtyckeslag när man inte kan genomföra och utreda och lagföra det absolut sämsta? Vad ska en samtyckeslag ha för betydelse då? Det är helt vansinnigt, säger hon.

Carina Rooseniit säger att hon är rädd både för sig själv och sin dotter sent om kvällarna. Hon hänvisar bland annat till den senaste tidens gruppvåldtäkter i Malmö.

– Löfven säger alltid att allt är oacceptabelt. Men han gör ingenting åt det. Han säger bara att så här ska det inte vara – men det är så här, säger hon.

ANNONS