Flera bedrägeribrott mot äldre i Göteborg

Under tisdagseftermiddagen larmade sju äldre kvinnor om att de hade blivit kontaktade av en man som sa att han ringde från kreditföretag eller bank.
– I ett fall övertalades en kvinna att lämna från sig bankkort till en man som anlände till kvinnans hemadress. Därefter har uttag registrerats på hennes konto, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson för polisen.

ANNONS
|

Polisen fick även under onsdagen in två anmälningar om bedrägeriförsök mot äldre. Polisen larmades vid 13-tiden till Marklandsgatan där en kvinna i 90-årsåldern hade övertalats att lämna sitt bankkort och kod till en man som sedan tog ut en större summa från kvinnans konto.

Vid 13.50 larmades polisen till Virvelvindsgatan där ännu en kvinna i 90-årsåldern hade lurats av bedragare att överlämna bankkort och koder – de tog sedan ut en avsevärd summa pengar även från hennes konto.

– Det är en pågående utredning och vi kommer begära ut övervakningsfilmer från bankomaterna. Vi har alltid en förhoppning om att vi ska kunna gripa någon, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson för polisen.

ANNONS

Polisen uppmanar därför alla som har äldre i sin närhet att göra dem uppmärksamma på att den här typen av brott förekommer.

– Det är bra att informera dem om att man aldrig ska lämna ut uppgifter, bankkort och id-handlingar. Om någon ringer och du känner dig osäker så är det alltid bättre att lägga på. Om man är osäker så ska man lägga på och be om att få ringa upp så kan man få bekräftat vem det är som ringer.

Olika tillvägagångssätt

Polisen uppger att bedragarna har lite olika tillvägagångssätt men att de i huvudsak utger sig för att vara bankanställda som vill hjälpa de drabbade att rätta till fel eller hindra bedrägerier som de påstår pågår.

Det kan exempelvis handla om att någon obehörig har tagit lån i målsägarens namn och att kort och koder måste bytas ut. Därför säger bedragarna att de måste få kort och koder från målsägaren.

I vissa fall har de drabbade kontaktats via telefon och bedragarna har sedan sökt upp dem i deras hem där de utger sig för att vara bankanställda.

Totalt sju fall

– Totalt rör det sig om sju äldre kvinnor som under tisdag kväll och eftermiddag har blivit kontaktade av en man som säger att han ringer från ett kreditföretag eller en bank. Han har sagt att någon försök ta lån i kvinnornas namn, säger Svedemyr.

ANNONS

I sex av fallen avslutades samtalet utan att de drabbade lämnade någonting ifrån sig.

I ett fall övertalades en kvinna att lämna från sig bankkort till en man som anlände till målsägandens adress. Därefter har uttag registrerats på hennes konto.

I flertalet av fallen framgår att den som ringer är en man som talar god svenska.

Polisen uppmanar alla som vill läsa mer om hur de kan skydda sig mot bedrägerier att läsa mer på polisens hemsida.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS