Per Åke Kürcman i Partille har hjärtsvikt och diabetes. Ungefär en gång i månaden får han besök av läkaren Shirin Pazireh och sjuksköterskan Sofia Billgren för provtagning. Det är högt uppskattat låter han hälsa.
Per Åke Kürcman i Partille har hjärtsvikt och diabetes. Ungefär en gång i månaden får han besök av läkaren Shirin Pazireh och sjuksköterskan Sofia Billgren för provtagning. Det är högt uppskattat låter han hälsa. Bild: Olof Ohlsson

Fler äldre får vård hemma under coronakrisen

Multisjuka äldre är en av de stora riskgrupperna för covid-19. Nu utökar både Sahlgrenska och Närhälsan sina satsningar på att ge dem vård i hemmet.
– Det är dyrt, dåligt och farligt att komma in på sjukhus brukar jag säga annars. Nu är det farligare än någonsin, säger verksamhetschef Maria Taranger.

ANNONS
|

Hur hårt coronaviruset kommer att slå emot Sverige är ännu oklart. På Sahlgrenska universitetssjukhuset är det än så länge relativt lugnt, även om många förberedelser har vidtagits för att möta en ökad belastning de kommande veckorna.

En av dessa är att skala upp verksamheten i de mobila team som erbjuder specialistsjukvård i hemmet för patientkategorin sköra äldre.

Sedan tidigare har Sahlgrenska fem bilar med läkare och sjuksköterska som gör hembesök runt om i Göteborg. Nyligen utökade man med ytterligare en bil, berättar Maria Taranger som är överläkare och verksamhetschef på Medicin, geriatrik och akutmottagning på Östra sjukhuset.

ANNONS

– Men det som framförallt har skalats upp är primärvården. De har dragit ner på planerade mottagningsbesök på vårdcentralen, så att mer tid kan läggas på hembesök, säger hon.

LÄS MER:Här bygger försvaret fältsjukhus i Göteborg

Vårdcentraler ställer om

Åsa Lind, primärvårdschef för Närhälsan, säger att de har omformat sin verksamhet den senaste tiden.

– Det som vi gör nu är att, så långt det är möjligt, se till att patienter inte ska behöva komma till vårdcentralen. Vi vill inte att de ska sitta i väntrummen och bli smittade. Man har möjlighet att få hembesök även om man inte ingår i den kommunala hemsjukvården.

Hon berättar att det framförallt handlar om personer som är äldre än 70 år eller har andra sjukdomar som gör att de är i riskzonen att bli sjuka i covid-19. Närhälsan har också utökat möjligheterna till distansbesök digitalt eller över telefon.

Hur många som omfattas av de nya åtgärderna är dock svårt att säga.

– Jag har svårt att sätta någon siffra på det. Det ser lite olika ut från vårdcentral till vårdcentral.

Hur påverkar det här den övriga verksamheten?

– Vi har inte stängt ner så mycket av den vanliga verksamheten. Men vi gör det på ett annat sätt. Vi försöker ge råd i telefon. Men om man är så pass sjuk att man behöver bedömning av läkare försöker vi ta hand emot dem, säger Åsa Lind och fortsätter:

ANNONS

– De här senaste två veckorna har vi förberett oss på att det kan bli värre, men än så länge har vi läget under kontroll. Vi kan ta emot alla som behöver komma. Men blir det mer anstormning så kanske vi får skjuta upp planerade besök.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

"Dyrt, dåligt och farligt"

I början av 2017 drog det första mobila teamet igång på Sahlgrenska. Syftet är att, i största möjliga mån, se till att multisjuka äldre inte ska behöva åka in till ett sjukhus för akuta åkommor. Detta då det både riskerar att förvärra deras tillstånd och tar upp vårdplatser.

– Det är dyrt, dåligt och farligt att komma in på sjukhus brukar jag säga annars, säger Maria Taranger och fortsätter:

– Nu är det farligare än någonsin. Resurserna på sjukhus måste koncentreras till yngre personer där sjukvården förändrar läget. Den gör inte det för sköra äldre där det ofta handlar om att rida ut en svår lunginflammation. Symtomlindring kan man ge på ett bra sätt utanför sjukhuset.

LÄS MER:Här gör Stina, 94, ett sjukhusbesök i sitt eget kök

På Östra sjukhusets avdelningar för internmedicinsk och geriatrisk vård har antalet öppna vårdplatser minskat sedan flera år tillbaka, samtidigt som antalet sökande har ökat.

Trots de dystra siffrorna har beläggningsgraden minskat. Förbättringen har skett genom nya arbetssätt, där mobila team nämns som en av förklaringarna.

ANNONS
Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Medicin, geriatrik och akutmottagning på Östra sjukhuset.
Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Medicin, geriatrik och akutmottagning på Östra sjukhuset. Bild: Jenny Ingemarsson

Att kunna klara sig på färre vårdplatser har kommit väl till hands under den coronakris som ingen ännu vet hur illa den kommer att bli, menar Maria Taranger.

– Vi har jättenytta av det nu. Hela vårt arbetssätt de senaste åren har handlat om att hålla sköra äldre från sjukhuset och ge dem bättre hjälp hemma. Jag tycker att det är fel att klaga på att vi har stängt vårdplatser. De sjukhus som inte har stängt utan kör på enligt det gamla sättet måste kasta ut onödig vård när de tar in de som är sjuka i covid-19.

LÄS MER:Sahlgrenska tror på tuffare tider: "Behöver extra folk"

Patienter tacksamma

Per Åke Kürcman, 71, i Partille har fått besök av Sahlgrenskas mobila team sedan fem månader tillbaka. Med några veckors varsel kommer läkaren Shirin Pazireh och sjuksköterskan Sofia Billgren hem till honom och hans fru Birgitta för provtagning. Han har problem med hjärtsvikt och diabetes.

– De är helt fantastiska. Herregud vad bra de är, säger Birgitta.

– Så fort han får problem ringer jag. Hittills har det varit en gång i månaden. Mellan de tillfällena har vi varit på Östra. Sedan följer de upp när vi kommer hem.

Är ni oroliga för coronaviruset?

– Jag vill inte utsätta honom för någonting. Jag själv har inga bakomliggande sjukdomar och äter ingen medicin. Men man vet inte, det kan hända ändå. Jag är livrädd för hans skull. Så är det bara.

ANNONS

Maria Taranger berättar att många av de äldre som får vård genom mobila teamen är extra glada över hjälpen just nu.

– De har alltid varit tacksamma. Men nu är de mer tacksamma än vanligt. De vill inte in på sjukhuset.

– Det är viktigt att vara hemma av samma anledning som att man är i karantän – hemma träffar man på minst människor. Där löper man minst risk att bli smittad och är tryggast. På sjukhus är det sjuka människor omkring dig.

Provtar ni patienterna för covid-19 hemma?

– Tanken är inte att åka till patienter med misstänkt covid-19. Vi ska åka hem till de som inte är förkylda eller sjuka. När de får andra besvär, såsom hjärtsvikt, ska de få hjälp utan att bli smittade av annat. Det är vår huvuduppgift. Vi ringer varje dag för att höra om de har nytillkomna symtom och värderar hur vi ska hantera det. Vi har med skyddsutrustning, säger Maria Taranger.

LÄS MER:Magnusson (M) om coronakrisen: Sahlgrenskas nedskärningar kan slopas

ANNONS