Fira påsk eller inte – det här ska du tänka på i helgen

Påsken är här, men inget är som vanligt. Förbud mot folksamlingar, stängda gränser och färre reser både på både kort och långt håll – men kan man fira med farmor och kan man ha påskmiddag? Här är smittskyddsläkarens råd om hur man ska tänka med påskfirandet.

"Stanna hemma i påsk." Uppmaningen kom från självaste kung Carl XVI Gustaf under hans tv-sända tal till nationen i söndags.

LÄS MER: Kungen: Stanna hemma i påsk

För nu när påsken är här undrar många hur man ska göra. Många har sett fram emot påskhelgen i semesterhuset eller besök från nära och kära för stora påskfiranden.

Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, behöver man inte resonera så mycket annorlunda än tidigare veckor.

– Det är ju samma allmänna råd, men å så viktiga. Är man sjuk även med lindriga symptom ska man vara hemma och undvika träffa andra, säger han.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg. Bild: Anders Ylander
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg. Bild: Anders Ylander

Och påskkramar avråder han ifrån.

– Vi ska försöka hålla distans till varandra och inte vara för nära.

Semesterorterna: Kom inte hit

Några reseförbud för svenskarna finns inte. Men många orter där stadsbor har semesterställen har flaggat för farorna om många flyr stan för sina stugor. Gotlands regiondirektör har bett stockholmare med hus på ön att inte komma dit, och i Bohuslän har skärgårdsrådet vädjat till storstadsborna att inte komma.

Dels för att minska smittspridningen, och dels för att lätta på trycket på vård anpassad för invånare skrivna i kommunen.

Och om man har planerat planerat något större firande tycker Thomas Wahlberg man ska tänka om.

– Självklart är det så att några stora påskkalas ska man nog tänka till om man verkligen behöver ha, säger han.

Att träffa sina äldre släktingar kan man också ska vänta med.

– Sen ska man ju vara väldigt noga med att undvika att träffa äldre, säger Thomas Wahlberg.

Kan man samla tio släktingar runt ett bord, är det bra eller hur ska man tänka?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att var och en av oss nu tänker igenom det här och väger för- och nackdelar kring att träffas så. Men jag tycker att är det så att man absolut tänka att "jo, men vi vill träffas några stycken här nu", då får man försöka ha avstånd mellan varandra helt enkelt. Och undvika att kramas och så, säger Thomas Wahlberg.

Så det är inte totalt nej till påskmiddag?

– Nej, inte totalt nej utan man måste använda sitt omdöme här och göra vad man kan för att undvika att sprida smitta till andra.

LÄS MER: Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.