Fallolyckor är en av de vanligaste anledningarna till att människor söker vård på sjukhus men de kan undvikas med träning.
Fallolyckor är en av de vanligaste anledningarna till att människor söker vård på sjukhus men de kan undvikas med träning. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Fallskador näst vanligaste anledningen till sjukhusvistelse

Varje år avlider omkring 1500 personer av fallskador och kvinnor är drabbade i en högre utsträckning än män.
– Regelbunden och utmanande balansträning är viktigast för att minska risken för fall och fallskador säger Margareta Svensson som är fysioterapeut på Mölndals sjukhus.

ANNONS
|

Fallskador är den näst vanligaste orsaken till att människor läggs in på sjukhus, efter hjärt-kärlsjukdomar. Margareta Svensson säger att ett fall kan leda till komplikationer utöver det fysiska fallet eller skadan.

– Om man har ramlat en eller flera gånger blir man i regel mer försiktig och det kan leda till att man begränsar sig själv både mentalt och fysiskt framöver. Minskad fysisk aktivitet och träning ökar då risken för ytterligare fall ännu mer. Man kanske inte tar den längre promenaden eller tar hissen istället för trapporna och får på så sätt snabbare en försämrad balansförmåga.

Balansträna efter din nivå

Det man kan göra för att undvika fallolyckor är att träna med fokus på balans. Fysisk aktivitet och träning är dessutom bra ur flera olika hänseenden när det gäller hälsa. Smidighets- och styrketräning ger förutsättningar för att själva balansträningen ska bli så bra som möjligt.

ANNONS

– Balansträningen måste vara utmanande för att ge bäst effekt. Alla kanske inte kan stå på ett ben och då är risken att man undviker balansträning istället för att hitta sin rätta träningsnivå. Själva balansträningen är ju inte jobbig på det sättet att det blir flåsigt, men det måste vara lite ostadigt och då kan man stå någonstans där man känner sig trygg och kan ta stöd om det behövs, säger Margareta Svensson.

LÄS MER: Fallolyckor kostar samhället miljarder

Det är omkring tre gånger så vanligt att avlida av en fallolycka än av en trafikolycka. Av de som faller är åtta av tio över 65 år och antalet fallskador ökar under vinterhalvåret.

Har du en god fysik så har du också en god förutsättning för att inte ramla.

Däremot går det med ganska små insatser att minska den siffran. Forskning visar att regelbunden balansträning kan minska risken för fallolyckor och frakturer med drygt 60 procent.

Genom fysisk träning och aktivitet kan man förskjuta den förändring som oundvikligen sker när vi blir äldre och våra kroppar blir stelare och reaktionsförmågan långsammare och musklerna svagare.

Barnbarn som förebilder

– Det är svårt att ha en nollvision när det gäller att förhindra fall och fallskador eftersom man kan ramla av andra orsaker också, av halka till exempel. Har du en god fysik, håller igång fysiskt och tränar balans så har du däremot också goda förutsättningar för att förhindra fallolyckor.

ANNONS

I den nylanserade appen ”Fall Inte” från Länsförsäkringar kan äldre få hjälp av sina barnbarn för att förhindra fall. Appen innehåller en mängd enkla tränings– och rörlighetsprogram som äldre digitalt kan genomföra tillsammans med sitt barnbarn.

– Den är skapad för att låta de som påverkar de äldre mest, nämligen barnbarnen, att få mor- och farföräldrar att komma igång med övningar som kan förhindra fall. Det finns även färdiginspelat material så att äldre som saknar barnbarn eller annan närstående också kan använda appen och ta del av övningarna på ett enkelt sätt, säger Henrik Andersson som är chef för personskador på Länsförsäkringar.

Att undvika fallolyckor hos äldre:

Riskbedömning i hemmet

Med hjälp av en vän, anhörig eller arbetsterapeut, kan man gå husesyn för att se var riskerna är störst i bostaden. Var finns sladdar, kanter, trösklar, trappor som kan leda till olycka?

Dålig belysning ökar fallrisken då synen förändras med åldern. Äldre behöver ökade kontraster och starkare färger för att kunna urskilja föremål. Äldre kräver ofta tre gånger större ljusstyrka än yngre personer.

Hjälpmedel

Ramp, handtag, förhöjningar av möbler, nattlampor, halkskydd, tröskellösa golv, anpassade möbler – det finns många enkla hjälpmedel som underlättar vardagen och minskar fallrisken.

Utomhus kan ordentliga skor, halkskydd, rollator, stavar, käpp göra det lättare och säkrare att ta sig fram. Glöm inte hjälm när du cyklar.

Källa: 1177 Vårdguiden.

ANNONS