Faktumförsäljare bjöds på julbord för tredje året


– Men kön tar ju aldrig slut! Faktums chefredaktör Sarah Britz står i entrén och tar emot alla försäljare och deras familjer. Där innanför i salen står rekordmånga 400 kuvert framdukade på långborden, till gästerna härifrån och långväga.

ANNONS
|

Kräftsill, matjessill, skagensill, sill med lök eller lingon, ägghalvor med löjrom, kräftpaté, tre sorters lax, julskinka, patéer, rostbiff, julkorv och kalkon, köttbullar, Janssons frestelse och revbensspjäll, och så förstås kål i olika färger. Dessertbordet står avskilt och det ska snart avslöjas vilka läckerheter som bjuds. Där finns struvor, fudge, toscakaka, ostkaka, mjuk pepparkaka och förstås ris à la Malta och lite till.

Clarion Hotel Post i Göteborg bjuder för tredje året Faktumförsäljarna på ett dignande julbord på initiativ av Andreas Olsson, som ansvarar för mat och dryck på hotellet. I dag jobbar han precis som alla andra ideellt med lunchen.

ANNONS

Han har också medverkat till att få hit musikunderhållningen för dagen, 37 musiker i Mölnlycke blåsorkester och en sångare, säger en kollega.

Mannen på parkbänken i dikt

En av Faktumförsäljarna inledde med att läsa ett par av sina dikter. Thomas Jakobsson tar egna bilder med sin mobilkamera som blir utgångspunkt för texterna och han ger ut dem själv i bokform. En strof i dikten om mannen på parkbänken ”som minns ett ögonblick, som han aldrig fick”, kan säkert ge genklang hos många av oss.

– Jag jobbade svart som fönsterputsare, ramlade och bröt handleden och hamnade sedan utanför systemet.

Faktumförsäljaren #2479 Thomas Jakobsson skriver poesi och skönlitteratur och ger ut böcker själv. Ofta sitter han i Palmhuset i Trädgårdsföreningen med sin dator. Årets jullunch för Faktumförsäljarna fick han inleda med två av sina dikter.
Faktumförsäljaren #2479 Thomas Jakobsson skriver poesi och skönlitteratur och ger ut böcker själv. Ofta sitter han i Palmhuset i Trädgårdsföreningen med sin dator. Årets jullunch för Faktumförsäljarna fick han inleda med två av sina dikter. Bild: Jonas Lindstedt

Alltså, utanför det skyddsnät vi har via avtalsförsäkringar. Han är hemlös nu, har ett tillfälligt boende och säljer Faktum sedan en månad tillbaka när han inte sitter i Palmhuset i Trädgårdsföreningen och skriver.

– Jag har bett om hjälp med mitt alkoholmissbruk, vill ta tag i det för att visa mina vuxna barn att jag klarar av det, förklarar Thomas Jakobsson.

Köper du en tidning av honom får du en dikt uppläst på köpet.

Detta är Faktum

• Faktum grundades i Göteborg 2001 av aktivisten och sociala entreprenören Maria Hanseblad, journalisterna Per Adolfsson och Emil Sernbo samt fotografen Mario Prhat. De första försäljarna rekryterades på stans parkbänkar och utanför Systembolaget. I september kom första numret ut.

• Inspirationen till magasinet kom från gatutidningen Big Issue i Storbritannien och Situation Sthlm.

• Faktum är Sveriges största gatutidning. Den säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap på gatorna i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Jönköping, Växjö och Karlstad.

• Försäljarna investerar egna pengar när de köper den och behåller sedan mellanskillnaden från försäljningen. Priset de betalar är 40 kronor och tidningen kan säljas för 80 kronor.

• För några är försäljningen ett tillskott, för andra är det den enda inkomsten de har.

• Organisationen leds av en vd och tidningen av en chefredaktör.

• All eventuell vinst återinvesteras i verksamheten.

Källa: Faktum

Den mest vitt spridda förutfattade och felaktiga uppfattningen om Faktumförsäljarna är att de får sina tidningar för ingenting.

– Jag brukar säga att försäljarna är riskkapitalister, eftersom de måste satsa sitt eget kapital, säger chefredaktören Sarah Britz.

ANNONS

Den andra vanliga fördomen är att alla som säljer tidningen är hemlösa.

– Men vi bryr oss inte om skälen till varför de vill bli försäljare, fyller hon i.

Tufft liv med droger

Lena Johnsson har precis sålt tidningen i drygt ett år efter ett tufft liv med droger. Hon är den som stod för Faktums start på gatorna i Karlstad.

– Det går jättebra och stärker både självförtroende och min ekonomi, säger hon.

Hon började att sniffa redan som nioåring och började dricka som trettonåring och därefter blev det tyngre droger som amfetamin och heroin.

– Men jag fyllde 60 nu. Jag har ju tappat många kompisar längs vägen, konstaterar hon.

Peter Ahlborg från Vänersborg har bjudit med sig sin bästa vän Charlie Källberg. Peter har sålt Faktum i sju år och har lika länge kajkat runt i olika tillfälliga boenden. Nu har han fått egen lägenhet.

Peter Ahlborg har sålt Faktum i sju år i Vänersborg. - Det är ett fantastiskt jobb. Man får höra människors livsöden när man är ute och säljer. Det jobbigaste är när människor inte säjer hej alls utan bara går förbi, säger han.
Peter Ahlborg har sålt Faktum i sju år i Vänersborg. - Det är ett fantastiskt jobb. Man får höra människors livsöden när man är ute och säljer. Det jobbigaste är när människor inte säjer hej alls utan bara går förbi, säger han. Bild: Jonas Lindstedt

– Det är det hårdaste försäljningsjobb du kan ha. Du är exponerad för allas blickar och det värsta är när flera på rad inte hälsar, ignorerar en som om hemlösheten inte fanns, säger han.

Peter Ahlborg säger att han älskar människor och gillar sitt jobb för att han får träffa folk och lära sig hur samhället ser ut.

ANNONS

– Jag får ju förstahandsinformation direkt från människorna, förklarar han.

Försäljarnas placering mitt i verkligheten är viktig också för tidningsproduktionen, berättar Malin Clausson som är en av Faktums reportrar:

– Vi har försäljarmöten varje månad och där får de ha idéer till reportage. De är lyxigt för oss, också att få höra dem berätta om läsarreaktioner från gatan.

Den kartlagda hemlösheten

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen kartlagt hemlösheten i Sverige vart sjätte år sedan 1993. Den senaste nationella kartläggningen av hemlöshet genomfördes 2017. Trots att färre kommuner deltog i 2017 års kartläggning än tidigare uppgavs drygt 33 250 personer leva i hemlöshet.

I Socialstyrelsens definition av hemlöshet ingår akut hemlöshet, personer som saknar boende efter institutionsvistelse, kortsiktiga boenden hos familj, släkt eller andra privatpersoner samt den sekundära bostadsmarknaden. Den sekundära bostadsmarknaden innebär att kommunen står för bostaden och hyr ut i andra hand.

Resultaten omfattar således inte samtliga personer i landet som är hemlösa och utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden.

Källa: Socialstyrelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS