Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Silvana Vretoska, skyddsombud vid Kommunal, har gjort en så kallad 6:6a-anmälan i samband med coronapandemin.  Bild: Stefan Berg
Silvana Vretoska, skyddsombud vid Kommunal, har gjort en så kallad 6:6a-anmälan i samband med coronapandemin. Bild: Stefan Berg

Fackets coronalarm: Skyddsutrustning saknas inom hemtjänsten

Tio skyddsombud i Askim-Frölunda-Högsbo slår larm om att hemtjänstpersonal saknar rätt utrustning för att utföra sitt jobb i samband med coronapandemin.
– Vi har inte panik över att vi är rädda för att bli smittade. Utan vi vill undvika att smitta de som vi är till för, säger Silvana Vretoska, skyddsombud vid Kommunal.

Varje dag utför hemtjänsten i Askim-Frölunda-Högsbo över 2 000 besök hemma hos den grupp riskerar att fara mest illa i samband med den pågående coronapandemin.

LÄS MER: Hårt tryck efter personal till stadens äldreomsorg

Men fackförbundet Kommunal anser att personal dels saknar tydligare riktlinjer kring hur de ska utföra sitt arbete i samband med pandemin breder ut sig och dels saknar tillgång till rätt utrustning.

Med anledning av detta har tio skyddsombud inom stadsdelens hemtjänst slagit larm, genom en så kallad 6:6a-anmälan.

Det innebär alltså att skyddsombudens enligt lag måste få besked från arbetsgivaren hur allvarliga problem ska kunna lösas. Gör arbetsgivaren inte tillräckligt hamnar frågan hos Arbetsmiljöverket.

LÄS MER: Fredrik tillverkar hundratals visir till vården

Saknar handlingsplan

Silvana Vretoska är ett av skyddsombuden vid Kommunal och menar att fackförbundet nu efterlyser en handlingsplan över hur personalen ska hantera situationen.

I dagsläget finns det frågetecken kring vilja riktlinjer som gäller.

– Ska det exempelvis vara så att vi är några som bara jobbar mot smittade, eller kan personalen gå fram smittad till frisk under en arbetsdag, säger hon.

Dessutom menar facket att personalen saknar rätt utrustning.

– I dag har vi visir och plastförkläde. Är jag hos en smittad med platsförkläde så måste jag byta arbetskläder om jag ska vidare till nästa vårdtagare. Därför vill vi ha långärmade skyddsrockar, säger Silvana Vretoska.

Enligt facket har personalen fått direktiv att följa "basala hygienrutiner", men är tvungen att tvätta händerna med tvål hemma hos vårdtagaren. Facket menar dock att de bör förses med handsprit av arbetsgivaren.

– Det kanske inte funkar att tvätta händerna hos samtliga vårdtagare. Då måste vi ha en möjlighet att sprita händerna, säger Silvana Vretoska.

LÄS MER: "Kollegor gråter i trappuppgångar för att de inte orkar mer"

Vill skydda vårdtagaren

Enligt henne har stadsdelsförvaltningen prioriterat upp äldreboenden, där personalen har fått ta del av handsprit inom arbetet. Men hemtjänsten har inte fått samma möjlighet.

– Jag gillar inte att man ställer ställer grupper mot varandra sättet. Inom äldrevården träffar de 16 vårdtagare som dessutom har besöksförbud. Jag träffar kanske 18 vårdtagare men mellan besöken så åker jag kollektivtrafik, gör besök på apotek och under dagen kanske jag har kommit i kontakt med över 100 personer, säger Silvana Vretoska.

– Då är det ju jag som riskerar att vara smittbärare, inte den vårdtagaren som är i hemmet. Jag vill ju skydda dem från mig.

Med anledning av skyddsombudens arbetsmiljöanmälan har förvaltningscheferna på Askim-Frölunda–Högsbo under tisdagen kallat till ett extrainsatt möte.

– I eftermiddags fick vi till oss från Kommunal att de har skickat in ett antal 6:6:a-anmälan. Vi tog kontakt med dem direkt för att boka in ett möte nästa dag, säger Christine Högberg, områdeschef särskilt boende/äldreboende.

Hon vill i sak inte kommentera frågan närmare men säger så här på frågan om skyddsombudens farhågor:

– Farhågorna som de pratar om handlar om att folkhälsomyndigheten gick ut med en ny rekommendation den 2 april. Det är den som vi behöver titta närmare på imorgon med våra skyddsombud så att vi får samma bild, säger hon.

LÄS MER: Smittskyddsläkarens vädjan efter dödsfallen: Minska kontakterna i äldreomsorgen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.