Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolinspektionen vill att en förskollärare varnas efter att hon slängt en leksaksbåt i huvudet på en treåring. Bild: Gorm Kallestad
Skolinspektionen vill att en förskollärare varnas efter att hon slängt en leksaksbåt i huvudet på en treåring. Bild: Gorm Kallestad

Förskollärare kastade leksaksbåt i huvudet på 3-åring

En förskollärare på en förskola i Göteborg blev arg och slängde en leksaksbåt i huvudet på en 3-åring och uttryckte något i stil med ”Så känns det att få en båt i huvudet”.
Olämpligt, enligt Skolinspektionen som vill att Lärarnas ansvarsnämnd utdelar en varning.

Det var i mars 2019 på en förskola i Göteborg som händelsen inträffade.

Två barn lekte, och det ena barnet, en treåring kastade en plastbåt i huvudet på ett annat barn. En förskollärare blev då arg och kastade i sin tur båten i huvudet på treåringen.

Därefter sade läraren något i stil med: ”Så känns det att få en båt i huvudet”, enligt Skolinspektionen.

Barnet ville inte gå till förskolan nästa dag.

Två kollegor såg händelsen. Enligt Göteborgs kommun berättade de att förskolläraren var på dåligt humör redan under morgonen.

Inte meningen att träffa barnet

Förskolläraren medgav att hon tappade humöret, och att det inte var bra gjort, men menade att det inte var meningen att träffa barnet med leksaken.

Nu vill Skolinspektionen att Lärarnas ansvarsnämnd ger förskolläraren en varning, eftersom myndigheten anser att hon agerat ”ytterst olämpligt”.

När Skolinspektionen tidigare utredde saken landade man i att förskolläraren brutit mot förbudet i skollagen om att personal inte får utsätta barn och elever för kränkande behandling.

Efter händelsen krävde Barn- och elevombudet Göteborgs kommun på 10 000 kronor i skadestånd. Ombudet pekade på barnets låga ålder, att handlingen var förnedrande, utfördes som bestraffning och att den innebar ett missbruk av ett "beroende- och förtroendeförhållande”.

Enligt förskolans rektor och tidigare rektor har det inte kommit några klagomål på henne tidigare, men hennes anställning avslutades ändå efter händelsen.

LÄS MER: Farlig luft vid många av Sveriges förskolor

LÄS MER: Föräldrar som håller barnen hemma under coronapandemin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.