Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lär & lek förskola i Angered. Bild: Anders Ylander
Lär & lek förskola i Angered. Bild: Anders Ylander

Förskola tvingas stänga – kopplingar till extremism

Förskolan Lär & Lek i Angered fick sitt tillstånd indraget i februari i år på grund av allvarliga brister. Bland annat fanns kopplingar till våldsbejakande extremism, som GP tidigare rapporterat om. Nu har förskolenämnden beslutat att återkalla tillståndet permanent.

Det var på onsdagen som förskolenämnden fattade beslutet att återkalla förskolans tillstånd permanent. Förvaltningen hade tidigare upptäckt flera allvarliga brister i verksamheten samt att personer med nära koppling till våldsbejakande extremism hade inflytande över förskolan.

– Man har inte kommit in med de åtgärder som vi har krävt, säger Elisabet Nord, förvaltningsdirektör för förskoleförvaltningen.

I beslutet från i våras står att förskolan bedöms stå "under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism".

LÄS MER: Förskola akut stängd – kopplas till utvisade El Nadi

Kopplingar till våldsbejakande extremism

Den tidigare ägaren och huvudmannen Eva Freih har haft kopplingar till Vetenskapsskolans förre huvudman, rektor och vd Abdel Nasser El Nadi. El Nadi bedömdes av Säpo utgöra ett hot mot rikets säkerhet och utvisades efter beslut av regeringen.

Eva Freihs man, Wasim El-Jomaa, som är anställd på förskolan har även han stått nära El Nadi.

LÄS MER: Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi

Enligt Elisabet Nord har förskolan presenterat en ny ägare, men denne bedöms inte lämplig.

– Vi har gjort en prövning av ägare och ledning och kunnat se att de inte är lämpliga för att driva en förskola, säger Elisabet Nord.

Ny ägare inte lämplig

Exakt vad som gör att den nya ägaren inte lämplig vill Elisabet Nord inte gå in på, men hon berättar att den förre ägaren fortfarande bedöms ha inflytande över verksamheten.

– Vi har kommit fram till att de gamla ägarna inte till hundra procent har släppt kontrollen över förskolan, säger Elisabet Nord.

LÄS MER: Extremistkopplad förskola stängd – håller öppet ändå

Efter det att förskolan fick sitt tillstånd tillfälligt indraget tidigare i vår kunde GP avslöja att verksamheten fortsatt höll öppet. En del av barnen på förskolan har nu fått plats på andra förskolor.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men jag vet att vi har ett visst antal som har fått placering på kommunala förskolor och jag vet att en del står i kö inför hösten, säger Elisabet Nord.

GP har sökt Lär & Leks huvudman Eva Freih och hennes make, SFM-ordföranden Wasim El-Jomaa, utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.