De labradorer som använts som försöksdjur på GU har nu avlivats. Bilden föreställer dock tidigare försökshundar på universitetet.
De labradorer som använts som försöksdjur på GU har nu avlivats. Bilden föreställer dock tidigare försökshundar på universitetet. Bild: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen

Försökshundarna på GU nu avlivade

De sex försökshundarna på Göteborgs universitet (GU) har engagerat många. Bland annat skrev 84 000 personer under en namninsamling för att förmå GU att avbryta försöken. Nu har Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia avlivats.

ANNONS
|

I början av året blev det känt att Göteborgs universitet (GU) utför djurförsök på labradorer i syfte att bedriva forskning om tandimplantat. I januari lämnade Djurrättsalliansen in en namninsamling med 84 232 underskrifter till GU för att förmå dem att stoppa försöken.

– I nuläget är vi tacksamma att de tog emot vår namninsamling och ser fram emot dialog. Vi hoppas på ett beslut att låta hundarna leva, sade Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, då.

Men trots protesterna avlivades hundarna under tisdagen och onsdagen. Det enligt de djurjournaler som GP tagit del av. Där står också att de sex labradorerna hette Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia. De blev knappt två och ett halvt år gamla.

ANNONS

För att få utföra djurförsöken har GU fått en ansökan om etisk prövning godkänd av Jordbruksverket. Därefter går det inte att byta arbetsmetoder, enligt GU, som på sin hemsida skriver följande:

"Vetenskap, etik och överenskommelser med forskningsfinansiärer kräver att planen hålls. Detta gäller forskning generellt, med eller utan djurförsök. Det går exempelvis inte att ta in nya testpersoner i en studie eller samköra register på ett sätt som inte planerats från början."

LÄS MER:84 000 namn för att rädda universitetets försökshundar

Kritiserade av professor

Djurförsöken har fått kritik av Lars Folke, professor emeritus i parodontologi, som menar att de inte längre bidrar till vetenskapliga framsteg. Han har sagt att det i det här skedet är effektivare och bättre att studera det kliniska utfallet på människor.

– Men det kräver både erfarenhet och stor kunskap att vidareutveckla denna typ av forskning. Många gånger besitter inte ansvarig forskare den bredden på kunskap. Då väljer man gärna ett enklare, beprövat, men förlegat sätt att planera och utföra experiment i förhoppning att stärka sin karriär, har han tidigare sagt till GP.

Peter Lingström, prefekt på institutionen för odontologi på Sahlgrenska akademin, har uttryckt sitt förtroende för forskargruppen.

– Det är en grupp som är världsledande inom sitt ämnesområdet. Deras studier är publicerade i högt rankade internationella tidskrifter och har rönt stor positiv uppmärksamhet. Det här är en studietyp som kan hjälpa till att skapa en komplett bild av den problematik som finns kring implantat och de reaktioner som sker på vävnader.

ANNONS

Han har vidare sagt att den aktuella studien förutsätter att hundarna avlivas för att ta vävnadsprov.

LÄS MER:Professor vädjar till GU: "Stoppa djurförsöken"

ANNONS