Förintelsedokumentär ska väcka en ny generation

Spridningen av antijudiska budskap ökar på sociala medier. Samtidigt riskerar Förintelsens vittnesmål att försvinna med nästa generation. Förra veckan släpptes den nya svenska dokumentären ”När rösterna tystnar”, som kämpar för att hålla judarnas historia vid liv.

ANNONS
|

Antijudiska konspirationsmyter och budskap florerar på internet, inte minst på sociala medier. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är nästan 35 procent av de inlägg där judar eller judiskhet nämns negativa.

Den nysläppta dokumentären ”När rösterna tystnar” hoppas vara en motpol till de diskussioner som sker på bland annat nätet.

LÄS MER:Antisemitismen utbredd i sociala medier

Det är den ideella Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen (RFF) som har arbetat med filmen i fyra år. De kämpar för sprida röster från Förintelsens överlevare.

– Få unga har en referens till förintelsen, säger språkvetaren Susanne Sznajderman-Rytz, en av volontärerna i organisationen RFF.

Baserad på berättelse i Göteborg

Spårvagnarna rullar in i filmens första scen. Den som hållit till i Göteborg känner igen miljöerna i dokumentären ”När rösterna tystnar”. Den ideella Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen (RFF) har arbetat med filmen i fyra år.

ANNONS

Filmen är baserad på två böcker och en av dem är ”Flykten från ett folkmord”, skriven av Maria Vajta Klamer. Den utgår från bland annat en judisk kvinnas livsöde, som till slut gör att hon hamnar i Göteborg.

– Det är viktigt att filmen är på svenska och att det finns en svensk miljö, eftersom det skapar en närhet och berör på en helt annan nivå, säger Susanne Sznajderman-Rytz .

LÄS MER:Judiska elever möter heilande och judeskämt

Bild från ”När rösterna tystnar”, som i Sverige distribueras av Utbildningsradion (UR). Unga och skolelever är en central del i scenerna. Beatrice Zilén och Linus Strömberg Eriksson spelar två elever i filmen.
Bild från ”När rösterna tystnar”, som i Sverige distribueras av Utbildningsradion (UR). Unga och skolelever är en central del i scenerna. Beatrice Zilén och Linus Strömberg Eriksson spelar två elever i filmen. Bild: Skaparkraft Film & Musikproduktion

Engagera unga i historien

Dokumentären släpptes i fredags och målet är att rikta sig till en publik mellan 15-19 år.

– De unga är huvudrollsinnehavare. Filmen går mellan nutid och dåtid, från svartvita bilder till dagens klassrum med elever, säger Susanne Sznajderman-Rytz.

Jag hoppas de som tittar ska se sig om i klassrummet och tänka ”vilka är de som är en del av ett utanförskap här?”

Det är över 70 år sedan andra världskrigets folkmord tog slut, men genom att växla mellan historien och samtiden vill RFF engagera fler unga att ta ställning.

– Jag hoppas de som tittar ska se sig om i klassrummet och tänka ”vilka är en del av ett utanförskap här?”. För det finns överallt idag, säger Susanne Sznajderman-Rytz.

LÄS MER:Massivt polispådrag vid Förintelsekonferens

Spårvagnarna i Göteborg står för flera miljöbilder i dokumentären ”När rösterna tystnar”. Bilden är inte från filmen.
Spårvagnarna i Göteborg står för flera miljöbilder i dokumentären ”När rösterna tystnar”. Bilden är inte från filmen. Bild: Adam Ihse/TT

Flera i Västra Götaland stöttar projektet

Hon har varit engagerad i den judiska minoriteten sedan tonåren och tror att filmen kan visa att minnet av Förintelsen är ständigt aktuell.

– Få unga har en referens till det som hände för över 70 år sedan, men effekten av Förintelsen har format det samhället vi lever i idag.

ANNONS

Filmen är en del av ett större paket som kallas Kunskapspaketet för Förintelsen. Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen är två ekonomiska stöttepelare i projektet.

Om ”När rösterna tystnar”

Typ: Dramadokumentär

Handling: En film om vittnesmål från Förintelsen

Baserad på två böcker om Förintelsen:

• ”Vad dina ögon såg” – Berättelsen om hur Ester och Leon överlevde, skriven av Snezana Bozinovska (tidigare medarbetare på GP)

• ”Flykten från ett folkmord”, skriven av Maria Vajta Klamer

Speltid: Cirka 38 minuter

Ålder: Från 15 år

Produktionsbolag: Skaparkraft Film & Musikproduktion

Projekt av: Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen, som varit registrerade som en ideell organisation sedan 2018.

Källa: Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen

ANNONS