Följ med upp i den nymålade Eriksbergskranen

Eriksbergskranen har höjt sig över Göta älv i över 50 år. Här har folk hoppat bungyjump och letat efter förrymda katter – och nu får den ett nytt lager färg värt 65 miljoner kronor. GP följde med upp i den 80 meter höga, nymålade kranen.

ANNONS
|

Under de senaste fem, tio åren har man möjligtvis vant sig. Den ikoniska Eriksbergskranen kanske ska vara så solblekt, svagt orangefärgad? Men nej, som de senaste veckornas arbete har visat ska den gamla bockkranen som höjer sig runt 80 meter över Eriksberg egentligen vara mer färgstark än så.

Det har gått nästan 30 år sedan den målades 1992. Nu är det dags igen, med samma nyans som sist: en starkt orangeröd färg. I början av september är ungefär tre fjärdedelar målade och skillnaden blir uppenbar.

– Det finns ju en risk att det ramlar ner detaljer när de rostar sönder annars. Det är samma färg, men det har blekts över åren, säger Michael Danese, projektledare vid Älvstranden Utveckling som äger Eriksbergskranen.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs landmärke målas om

Vägen upp till kranens topp är skranglig. Bygghissen är öppen och erbjuder en vacker men hisnande utsikt över Göteborg och Göta älv.

– Jag har åkt upp ett par, tre gånger men det är klart att det är en speciell känsla. Du ser ju vad man åker på, det är en ganska smal pinne, säger Michael Danese och pekar på hur hissen åker upp och ner.

Högst upp i artikeln kan du se en video på hur det ser ut när man åker upp i kranen.

”Här är det fritt fall ner”

För att kunna jobba runt hela kranen har man byggt ställningar på ovansidan, på sidorna och undertill och täckt dem med plast. Man jobbar i sektioner och när man är klar med en del kan man rulla konstruktionen åt sidan till nästa etapp. Nu har de nått ungefär mitten på kranen. Går man på undersidan traskar man knappt 70 meter rakt ovanför mark och vatten.

– Här är det fritt fall ner, men det syns ju inte, säger Michael Danese och skrattar.

– Men sluta, klagar GP:s fotograf Jenny Ingemarsson.

Det låter högt från plastkonstruktionen när arbetet pågår. Här blästrar man för att rengöra kranen från rost, för att sedan måla med den nya orangeröda färgen (ursprungligen var Eriksbergskranen grön).

ANNONS

Yoga, katter och bungyjump

Eriksbergskranen stod klar i slutet av 60-talet. Sedan varvsindustrin lade ner har den varit med om mycket genom åren. Tidigare i år projicerade någon eller några okända meningen ”Förintelsen är en bluff” på kranen, något som polisanmäldes för hets mot folkgrupp. Här har man både utövat yoga och hoppat bungyjump och 2014 påstod polishelikopterns pilot att man hade sett en katt gåendes högst upp i kranen.

Man hittade aldrig någon katt.

När man för 15 år sedan skulle bygga i området upptäckte man att kranen hade flyttat på sig hela 14,5 meter på egen hand – något som skulle förstöra utsikten för de nybyggda husen. Och enligt Michael Danese var det några hemlösa som hade tagit sig upp på kranen för omkring 20 år sedan.

– De hade flyttat in i bockkranen så de bodde där uppe. De hade fin utsikt. Det finns ju hiss och trappor, säger han om hur de tog sig upp i kranen.

I dag är dock Eriksbergskranens båda ben, trapporna och hissen skyddade av byggstaket. Kranen har också fått status som byggnadsminne och den omgärdas idag av bostadshus och fritidsbåtar snarare än hamnarbetare och halvfärdiga fartyg.

Upprustningsarbetet pågår mellan april och sista oktober i år och kostar ungefär 65 miljoner kronor.

ANNONS

LÄS MER: Mysteriet tätnar kring katten på bockkranen

LÄS MER: Antisemitiskt budskap lyste på Eriksbergskranen

ANNONS