Får landets största rättscentrum

ANNONS
|

Det här avslöjade justitieminister Thomas Bodström (s) och kommunalrådet Göran Johansson (s) då de i går presenterade den nya satsningen som ännu inte har någon prislapp. Vid polishuset placeras tingsrätten i Göteborg med alla brottmål, säkerhetssalar och kansli och man får 10-talet nya domare. Dessutom byggs polishuset ut med att nytt häkte och förbindelsegångar så att häktade kan transporteras till tingsrätten utan att behöva köras.

Ingen domstol i Angered

Åklagarmyndigheten flyttar också från Västra Hamngatan till polishustomten med samtliga sina tre kammare:

- Det här blir en unik satsning som ger Göteborg landets största samlade rättscentrum. Tidigare finns samlokaliseringar i Linköping och på några andra orter men inte i denna storleksordning, säger Thomas Bodström. Samtidigt har vi beslutat att också inrätta en domstol på Hisingen. Den kommer att få 8-10 domare och specialisera sig på tvistemål och sjörätt. Var denna domstol skall ligga är inte klart. Samtidigt är därmed alla planer på en domstol i Angered avskrivna.

ANNONS

Thomas Bodström säger också att därmed står också riksdagens tidigare beslut fast om domstolsfördelningen i Västsverige vilket alltså innebär att Mölndals tingsrätt går upp i Göteborg liksom Kungälv och Stenungsund medan Tjörn och Orust hamnar under Uddevalla tingsrätt. Tingsrätterna i Alingsås och Varberg blir kvar.

Beslutet om ett nytt samlat rättscentrum i Göteborg har tillkommit efter förhandlingar mellan Thomas Bodström och Göran Johansson. Justitieministern konstaterar att en avgörande faktor för att koncentrera alla brottmål till en tingsrätt i centrala Göteborg är säkerhetsfrågorna:

Farhågor för fritagningar

- Kritiken har bland annat gällt farhågor för fritagningar när man transporterar häktade runt i Göteborg och vi har påverkats av detta. Med detta förslag får dock Hisingen ändå en domstol som blir en del av Göteborgs tingsrätt.

Göran Johansson var mycket nöjd med uppgörelsen.

- Vi har haft en saklig diskussion och när vi väl började diskutera det här kom vi överens tämligen snabbt. Det var inget problem. Jag ser stora fördelar med denna satsning i centrala Göteborg. Vi har också möjligheter att ta fram tomtmark och utrymmen för nybyggnationerna bland annat i samband med Gamla Ullevi-projektet. P-frågorna måste också lösas.

Göran Johansson säger att det också av andra skäl är riktigt med en samlad tingsrätt.

ANNONS

- Man kan minska den polisbevakning man i dag har i samband med rättegångar. Dessa polisresurser kan användas bättre bland annat för att jobba med ungdomar som kommit snett och behöver stöd, säger han.

Nuvarande rådhuset kommer därmed att tömmas när tingsrätten flyttar. Göran Johansson säger att inget är klart vad som skall hända med byggnaden:

- Jag personligen kan se en möjlighet att stadskansliet tar hand om lokalerna. Annars är jag själv inte främmande för fler bostäder i ett hus av detta slag. Men inget är bestämt.

Thomas Bodström konstaterar också att regeringens uppfattning är att inga tingsrätter skall ha färre än 8-10 domare och omvandlingen av tingsrätterna skall fullföljas.

ANNONS