Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Explosion i flerfamiljshus i Göteborg

En kraftig explosion inträffade när en handgranat slängdes in i en lägenhet i Biskopsgården under måndagsmorgonen. En åttaårig pojke skadades så svårt att han dog av sina skador. Polisen bekräftar att det finns ett hämndmotiv bakom explosionen. – En av personerna skrivna på adressen är i tingsrätten dömd för mord i rättegången Vår krog och Bar, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Det var vid tretiden på måndagsmorgonen som en handgranat slängdes in i ett flerfamiljshus i Biskopsgården.

Den första polispatrullen på plats bar ut en allvarligt skadad pojke från den förstörda lägenheten. Pojken, som är i åttaårsåldern, fördes till sjukhus och tidigt på morgonen bekräftade polis att pojken hade dött av sina skador. Anhöriga är enligt polisen underrättade. 

LÄS OCKSÅ: Grannarna i chock efter explosionen

– Vi har spärrat av huset för teknisk undersökning, sa Hans Lippens. 

Vid 15-tiden hävde polisen avspärrningarna runt fasaden och enbart den runt lägenheten, där fem barn och två vuxna befann sig vid explosionen, är ännu kvar. Ingen förutom den åttaårige pojken ska ha behövt uppsöka sjukhus på grund av skador enligt polisen. 

Stora avspärrningar 

Senare på morgonen inledde polisen dörrknackning i området och ett område på cirka 100 meter på gatan runt bostadshuset spärrades av, inklusive en innergård i anslutning till den drabbade lägenheten.

Tekniker i munskydd undersökte föremål som låg på gatan framför den drabbade lägenheten.

– Just nu får inga andra än boende komma in hit, sa en polisman till GP:s reporter på plats. 

Handgranat orsakade explosionen

Vid halv tolvtiden bekräftade polisens presstalesman Thomas Fuxborg att det var en handgranat som orsakat explosionen i lägenheten.

–  Nu har vi fått bekräftat att det var en handgranat som kastades in genom fönstret, säger Thomas Fuxborg.

Polisen kommer att arbeta vidare med den tekniska undersökningen av området samt gå igenom övervakningsmaterial från kameror i området. En övervakningskamera finns i väldigt nära anslutning till bostadshuset och därför kan gärningsmannen ha fastnat på film

LÄS OCKSÅ: Polisen vädjar om hjälp

– Det är för tidigt att säga, det är en analys som pågår, sa Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst vid sjutiden på måndagsmorgonen. 

– Vi söker tips och människor som kan ha någon information. Sen är det kameraövervakningen och titta på filmer som gäller nu, sa Ulla Brehm vid elvatiden på förmiddagen.

Polisen utreder kopplingar till gängkonflikter

En av männen som dömdes i den uppmärksammade dödsskjutningen på Vår Krog & Bar bor på adressen. Polisen har bekräftat att det troligaste motivet bakom mordet på måndagsmorgonen är att det finns en koppling till Vår Krog & Bar-morden.

– En av personerna skrivna på adressen är i tingsrätten dömd för mord i rättegången Vår krog och Bar, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Dödsskjutningen vid Vår Krog & Bar på Vårväderstorget på Hisingen hände i mars 2015, då två unga män sköts ihjäl efter att ett flertal personer iklädda dödskallemasker stormade restaurangen.

Åklagarna beskrev dödsskjutningen som rena avrättningar. 

Mobilt poliskontor upprättas

Polisen kommer att finnas på plats med ett mobilt poliskontor på Vårväderstorget under dagen för att ta emot tips och för att prata med de som är oroliga eller har frågor.

–  Vi har områdespolis ute som jobbar med förundersökningen, men det är ju många som far illa av sådant här, inte bara de drabbade utan även andra. Därför kör vi ut det mobila poliskontoret och finns på plats under dagen och så länge vi behövs, säger Ulla Brehm.

Vid 15-tiden fortgår ännu utredningen som är gällande mord. Polisen har vid tidpunkten ingen misstänkt.

Inrikesministern bedrövad

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) är bedrövad över händelsen.

– De första tankarna går förstås till offret och de anhöriga, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Han hoppas att polisens genombrott med utredningen om skjutningarna på en restaurang 2015, som enligt polisens misstankar kan hänga ihop med explosionen, ska fortsätta så att även de här gärningsmännen "kan sättas bakom lås och bom".

– Jag tror att man ska fortsätta på den positivt inslagna vägen där man kunnat knyta gärningsmän även från den grova, organiserade brottsligheten till de här brottstyperna, säger Ygeman.

Eventuella behov av mer resurser för Göteborgspolisen är något den måste ta upp med polisens nationella operativa avdelning, enligt Anders Ygeman.

Barn dog även i fjol

Är det så att morgonens explosion är gängrelaterad så är det inte första gången som ett barn dör. Det skedde även förra året.

Sommaren 2015 dog tre män och en fyraårig flicka när en bil sprängdes i Torslanda.

Vet du mer? Kontakta oss!
Mejl: [email protected]
gp.se Telefon: 031-17 20 10 eller 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.