Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Apan ska enligt misstankarna ha stulits från Universeum under tisdagen eller onsdagen.  Bild: Pressbild
Apan ska enligt misstankarna ha stulits från Universeum under tisdagen eller onsdagen. Bild: Pressbild

Exotisk apa misstänkt stulen från Universeum

En exotisk apa har anmälts försvunnen från Universeum i Göteborg. Enligt polisen finns det indikationer på att djuret har blivit stulet.
– Vi är helt övertygade om att den har blivit stulen. Någon kan ha lockat till sig den med en fälla, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Den försvunna apan ska vara en Goeldisapa, en exotisk sydamerikansk apa, och Universeum polisanmälde försvinnandet klockan 16.26 på onsdagen.

– Apan har troligen försvunnit under det senaste dygnet. Vi håller på att ta upp en anmälan. Troligen kommer det här att rubriceras som en stöld eller en grov stöld, säger Morten Gunneng på polisen.

Enligt polisen finns det en rädsla över att apan kan föras ut från Sverige. I nuläget har polisen enligt Gunneng få uppgifter i sökandet efter en eventuellt gärningsman.

– Vi har gjort bedömningen att det i nuläget inte finns något att jobba vidare på, men vi får se när förundersökningsledaren tittar närmare på det om det kan finnas något mer. Apan är puts väck och det finns indikationer på att den kan vara stulen, säger Morten Gunneng.

Apan ska vara utrotningshotad

Den försvunne apan ska vara liten och arten är utrotningshotad.

Enligt Universeum var det en djurvårdare som, vid lunchtid på onsdagen, upptäckte att apan var försvunnen. Apan är stöldmärkt med chip och skyddad enligt CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

– Det är oerhört sorgligt det som har hänt. Vi gör allt vi kan för att hitta apan och har nära kontakt med polisen och berörda myndigheter för att förhoppningsvis snabbt kunna hitta och få tillbaka djuret vid god hälsa, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Daniel Roth vill inte prata om apans ekonomiska värde.

– Det är oväsentligt. Det är framför allt det här djurets genetiska värde som är unikt. Goeldisapan är sårbar enligt den globala rödlistan och det som gör det här extra jobbigt är att vi skulle ha fått in en avelshanne till henne inom ett par månader, säger Daniel Roth.

Enligt Roth var den stulna honan den enda goeldisapan som Universeum hade för tillfället. Zoologen berättar att Universeum är övertygade om att apan har blivit stulen.

– Den har troligen blivit stulen efter klockan 11.30. Vi känner djuret så pass väl att det inte är borta en längre tid, men vi tog oss ändå lite tid att söka igenom anläggning ordentligt innan vi valde att göra en polisanmälan, säger Daniel Roth.

Gillar inte människor

Universeum har tidigare drabbats av djurstölder. Sommaren 2014 försvann tukanen Georgina spårlöst från regnskogen. Först en månad senare kunde Georgina återfinnas välbehållen efter att polisen gjorde en husrannsakan hos en man i 25-årsåldern i nordöstra Göteborg.

LÄS MER: Tukanen Georgina upphittad

Daniel Roth säger att den stulna apan är semi-vild, vilket innebär att den är van vid människor men samtidigt inte gillar att vara i vårt sällskap.

– Det är viktigt att den så snabbt som möjligt får komma tillbaka till sin anläggning, säger Daniel Roth.

Angående säkerheten för djuren så säger zoologen att Universeum hela tiden har djurvårdare som vandrar runt i regnskogen. Någon hundraprocentig säkerhet menar han är omöjlig att ha.

– Då får vi i så fall ha djuren helt separerade från besökarna och det går emot vision om att ha en öppen och fin anläggning.

Daniel Roth vädjar nu till allmänheten att hålla ögonen öppna.

– Det här är hotad art och vi jobbar hårt för att skydda den. Det gör att det här känns extra negativt då den inte bara är påverkad av oss människor utan det också kommer människor och själ en sådan här apa.

Universeum uppmanar den som sett eller hört något misstänkt att kontakta polisen på 114 14.

Fakta Goeldisapa

Goeldisapan är en mycket hotad art i det vilda och ingår i ett av Universeum viktigaste bevarandeprojekt. Arten är liten till växten, bara runt 15-20 cm i stående, hukande ställning. Färgteckningen är helsvart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.