Exklusiva bronsföremål upptäckta utanför Alingsås

Ett stort antal exklusiva föremål från tidig bronsålder har upptäckts utanför Alingsås. Enligt Västra Götalandsregionen rör det sig om ett av de största och mest spektakulära fynden i sitt slag som gjorts i Sverige. Fynden gjordes av kartritaren Tomas Karlsson.
– Det såg underligt ut, jag trodde först att det kanske var en lampa, säger han.

ANNONS
|

I början av april upptäcktes ett femtiotal bronsföremål i ett skogsområde strax söder om Alingsås. Det rör sig bland annat om halsringar, armband, fotringar, en yxa och spiralnålar som användes för att hålla upp kläder.

Enligt Johan Ling, professor i arkeologi, kan lejonparten av fynden kopplas till en eller flera kvinnor av hög status.

– De har förmodligen använts för att kommunicera social position och exklusivitet, säger han under en pressträff på torsdagen.

Han underströk att det rör sig om exklusiva föremål och ett på många sätt unikt fynd.

– Det är extremt bra bevarat. Jag har analyserat fynd tidigare och man ser sällan den här kvaliteten, säger Johan Ling.

ANNONS

Upptäcktes av orienterare

Fyndet gjordes av Tomas Karlsson, kartritare åt orienteringsklubben Skogshjortarna i Alingsås och enligt egen utsago historieintresserad. Han hade just tagit sig upp på en sten när något metalliskt skymtade i ögonvrån.

– Det såg underligt ut, jag trodde först att det kanske var en lampa, men när jag tittade närmare såg jag att det var gamla smycken av något slag.

Eftersom smyckena är så pass välbevarade trodde Tomas först att det var kopior. ”Men det stod ju inte ’Made in China’ i botten”. Fortfarande ute i skogen beslöt han sig för att mejla en arkeolog medan han fikade.

Resten är, som det heter, historia.

Hur känns det att ha hållit i något så gammalt?

– Då var det häftigare att se hur arkeologerna reagerade när de såg sakerna. För dem är ju detta också once in a lifetime, säger Tomas Karlsson.

Få fyndplatser undersöks såhär

Förra veckan undersökte arkeologer och konservatorer från Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen platsen, i samarbete med forskare från Göteborgs universitet.

– Det är dessutom en av få liknande fyndplatser som har undersökts arkeologiskt, så fyndet är unikt på flera sätt. Inte sedan bronssköldarna från Fröslunda grävdes fram ur en åker i Skaraborg i mitten av 1980-talet har ett så spännande fynd från bronsåldern gjorts i Sverige, säger Pernilla Morner, antikvarie på Länsstyrelsen Västra Götaland.

ANNONS

Upptäckten utanför Alingsås är ett så kallat depåfynd. Det innebär att sakerna förmodligen medvetet lades på just den platsen. Det är ovanligt att depåfynd görs i skogsområden.

Nu hamnar ansvaret för bronsföremålen hos Riksantikvarieämbetet. De avgör om och i så fall hur Tomas Karlsson ska ersättas.

– Det vore en trevlig bonus men är inte särskilt viktigt för mig. Det är ju roligt att få vara med och utforska historien. Vi vet ju så lite om den här epoken eftersom det inte finns några skriftliga källor.

LÄS MER:Fyndet under grävningarna: Vändplatta för tåg från 1800-talet

LÄS MER:Åtta vrak hittade vid kasinot i Göteborg

Fakta: Bronsåldern

Den förhistoriska period då bronsen var råmaterialet för redskap och vapen brukar kallas för bronsåldern.

Bronsåldern i Skandinavien började cirka 1 800 f.Kr.

Tiden mellan 1 800 f. Kr till 1 100 f.Kr motsvarar äldre bronsåldern.

Till den yngre bronsåldern räknas tiden mellan 1 100 f.Kr till 500 f.Kr.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS