Ett år sedan storbranden

ANNONS
|

Efter det dramatiska telefonsamtalet den tredje augusti förra året satte sig Bertil Larsson i bilen. Under färden mellan Lysekil och Göteborg försökte han föreställa vad som väntade honom. De bilder han målade upp visade sig stämma.

–Jag såg lågorna slå ut från min lägenhet, berättar Bertil Larsson.

Han insåg att det hem han byggt upp under ett helt liv var på väg att raseras. När han fick tillgång till sin vindsvåning möttes han av en total förödelse. Det enda som fanns kvar och som kunde räddas var 65 vinflaskor som han förvarat i en vinkyl.

ANNONS

Han såg inte ens några spår av spisen, kylskåpet, möblerna eller de andra tillhörigheterna. Bara förvridna plåtbitar.

–Jag såg inte ens resterna av badkaret. Allt var borta.

Bertil Larsson hade två val. Antingen att gräva ned sig och sörja det han förlorat. Eller att gå vidare och bygga upp ett nytt liv. Han valde det senare alternativet.

–Även om jag haft svåra stunder har det gått ganska bra.

De boende kommer troligen aldrig att få svar på frågan hur branden uppstod. Polisutredningen lades ned och det beslutet överklagades av föreningen. Men åklagaren gick på samma linje.

–Vi vill ju veta varför det började brinna, säger Bertil Larsson. Jag tror att jag talar för alla när jag säger att vi är mycket missnöjda med polisens utredning.

I ett år har han varvat boendet mellan fritidshuset i Lysekil och den tillfälliga lägenheten på Geijersgatan nära Södra Vägen. Från början var det tänkt att han skulle flytta tillbaka i augusti. Nu är det oktober som gäller och Bertil Larsson ser fram mot inflyttningen.

ANNONS

–Det skall bli jätteskönt att få komma tillbaka och försöka arbeta fram en ny hemkänsla.

Under tiden fortsätter han att slåss mot bostadsrättsföreningens försäkringsbolag.

–Mitt eget bolag har ställt upp på ett fantastiskt sätt. De ordnade ersättningslägenhet och frågade direkt hur mycket pengar jag behövde.

Föreningens bolag täcker kostnader upp till en viss grundstandard. Mellanskillnaden får de boendes egna bolag ersätta. Men ingen vet hur mycket föreningens bolag tänker betala.

–Jag fick vänta i nio månader innan vi träffades första gången, säger Bertil Larsson. Och jag vet fortfarande inte hur mycket pengar jag kommer att få. Jag fungerar som en mellanhand mellan bolagen och det vore bättre om de kunde prata med varandra.

Branden kommer att leda till att medlemsavgifterna höjas med mellan 35 och 50 procent. De höjs från en förhållandevis låg nivå. Föreningens ordförande Beine Mårtensson betalar omkring 3 000 kronor för en fyra på 120 kvadrat. För honom handlar det om en höjning med upp till 1 500 kronor i månaden.

ANNONS

Medlemmarna får dessutom betala mycket för återställandet av lägenheterna. Kostnaderna varierar kraftigt beroende på tidigare standard och åldersavdrag.

–Det blir rejäla kostnader för var och en och många kommer upp i över 100 000 kronor, säger Beine Mårtensson.

De boende har väntat länge på att få flytta hem. För Beine Mårtensson är väntan snart över. I slutet av augusti flyttar han in som förste man. Lägenheten på Burgårdsgatan blev vattenskadad, men möbler och merparten av inventarierna klarade sig. Kläderna har han fått tillbaka från kemtvätten.

–Det har varit ett turbulent år, sammanfattar Beine Mårtensson. I början insåg vi inte vidden av branden och det var ingen som trodde att vi skulle tvingas totalrenovera fastigheten.

Branden i fastigheten Södra vägen/Burgårdsgatan utbröt vid 23-tiden den 3 augusti 2008. Sex av de 23 lägenheterna totalförstördes och en restaurang fick omfattande vattenskador. Restaurangen är fortfarande stängd. Senare i augusti börjar de första medlemmarna att flytta in i sina nygamla lägenheter.

I grannfastigheten Södra Vägen 34 drabbades fem lägenheter av rök- eller vattenskador.

ANNONS