Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många som blivit arbetslösa under coronakrisen söker sig till vårdbranschen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Många som blivit arbetslösa under coronakrisen söker sig till vårdbranschen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Enormt söktryck på kommunens vårdjobb

Mölndals kommun måste pausa sin ansökningsprocess efter att omkring 700 personer sökt jobb inom vård och omsorg.
– Det blev ett högre gensvar än vi kunde drömma om, säger områdeschefen Christina Wadell.

Vanligtvis kan det vara svårt att locka personal till äldreboenden och hemtjänsten. För Mölndals kommun har problemet varit tvärtom – de senaste tiden har de fått in fler ansökningar än de kan hantera. Omkring 700 personer har sökt jobb inom kommunens omsorg och nu måste de pausa ansökningsprocessen, något som P4 Göteborg var först att rapportera om.

– Det blev ett högre gensvar än vi kunde drömma om. Vi får in många ansökningar från personer som blivit av med sina jobb under coronakrisen, personer som jobbat på hotell och så, säger Christina Wadell, områdeschef för hemsjukvård, till GP.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Erfarenheter från andra branscher

Flera av de som söker är personer som blivit av med sina jobb under coronakrisen. Vissa har universitetsutbildningar inom andra områden men saknar erfarenhet från vårdbranschen. För att de ska kunna se om yrket passar dem erbjuder Mölndals stad en fyra timmar lång introduktionsutbildning. Några har redan börjat jobba inom kommunens verksamheter.

– Flera av dem är redan i tjänst och cheferna säger att det funkar väldigt bra. Den avancerade omvårdnaden får den övriga personalen göra. Men det finns mycket att göra med mat och annat praktiskt runtomkring, säger Christina Wadell.

">
Christina Wadell, områdeschef för hemsjukvård i Mölndals stad. Bild: Privat
Christina Wadell, områdeschef för hemsjukvård i Mölndals stad. Bild: Privat

Stort vikariebehov just nu

Sedan coronakrisen slog till på allvar har Mölndals kommun haft ovanligt hög sjukfrånvaro. Nu behöver de fler som tar hand om kommunens äldre och funktionsnedsatta.

– Vi står inför en situation där vi har en högre sjukfrånvaro och behöver fler vikarier. Vi måste också rusta oss för framtiden, för kanske har vi inte sett toppen än, säger Christina Wadell.

Coronasmittan är särskild utbredd på landets äldreboenden. En fjärdedel av alla som avlidit hittills bodde på äldreboenden i Stockholm. Det har också pratats mycket om brist på skyddsmaterial. Ändå märker Christina Wadell av ett stort intresse för att jobba inom vården just nu.

– Det finns inte någon i Sverige som inte blivit berörd av det som händer i samhället just nu. Frivilliga organisationer hör av sig och frågar om de kan tillverka visir eller promenera med våra gamla. När man hamnar i kris så vill man hjälpa till.

Sjuksköterskor lockas med topplöner

Häromveckan uppmärksammades att Mölndals stad erbjuder sommarvikarierande sjuksköterskor 50 000 kronor i månadslön. Även den rekryteringsprocessen har gått över förväntan och de har redan fått ett 60-tal ansökningar. Så många ansökningar har de aldrig haft tidigare.

– Jag tror att det är ganska varierat vilka som sökt. Vissa är nyutbildade och andra har en gedigen kompetens.

Hur mycket påverkar den höga lönen?

– Jag tror att lönen lockar ganska mycket. Som sjuksköterska får du inte den lönen annars. Det är hård konkurrens om sjuksköterskor på sommaren och då väljer du arbetsplats där du får en större slant.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskor i Mölndal erbjuds 50 000 i månadslön

Mölndals stad har börjat anställa sjuksköterskor till sommaren, men det finns fortfarande möjlighet att söka. För att få den höga lönen måste man arbeta hela sommarperioden mellan den 15 juni och 23 augusti.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du sett något eller någon som borde uppmärksammas i coronatider? Skicka ditt tips till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.