En halv miljon unga till EU-val för första gången

Den 26 maj är det EU-val. För nästan en halv miljon unga svenskar är det första gången de har möjlighet att välja vilka partier och politiker som ska vara med och styra i parlamentet.

ANNONS
|

489 000 unga väljare får rösta i ett EU-val för första gången den 26 maj, enligt preliminära siffror från SCB. Av dem är det 70 000 som inte fick rösta i höstens val och nu går sitt första val någonsin som röstberättigad.

Tova Sundén Karlsson från Borås har, sedan riksdagsvalet i höstas, fyllt 18 år. Det innebär att valet till Europaparlamentet är hennes första val någonsin. Det finns ingen tvekan kring vilken fråga som är mest central.

– Jag ska rösta på ett parti som står för klimatfrågan. Det är den absolut viktigaste frågan just nu.

Bäckängsgymnasiet i Borås har just hållit en paneldebatt om EU-frågor med kandidater till Europaparlamentet. Klimatfrågan var kanske den enskilda fråga som diskuterades allra mest. Flera partier profilerar sig hårt på just den frågan. Vilket av dem det blir som Tova Sundén Karlsson lägger sin röst på återstår att se.

ANNONS

– Jag måste läsa in mig mer på vilket parti som bäst matchar mina värderingar och tankesätt. Men det viktiga är att få fram politiker som kan pusha Europa till en klimatvänligare politik och värld.

Varför är klimatfrågan så central för dig?

– För att jag tänker att om vi inte räddar klimatet nu så kan vi inte diskutera de andra frågorna heller.

LÄS MER:Nu ökar vi vår bevakning inför EU-valet

Röstar för solidaritet

Denis Ribic, 18 år, var också och lyssnade på debatten i Borås.

– Migration och miljö kommer vara viktiga frågor för mig, säger han.

Han är positiv till det europeiska samarbetet och nämner saker som den gemensamma valutan, att EU tvingat mobiloperatörer att sänka kostnaderna för datatrafik och underlättat för resor och handel. Viktiga frågor för honom är miljö och migration.

– Solidariteten och medmänskligheten. Jag har ju själv föräldrar som har flytt hit. Jag tycker att andra människor också ska få möjligheten att få komma till ett demokratiskt land och kunna skaffa sig ett bra liv.

LÄS MER:Statsvetare: Därför är valet till Europaparlamentet viktigt

Svårt att ta ställning

Nittonåriga Emma Christensson går på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Hon röstade i riksdagsvalet 2018, men har ännu inte bestämt om hon ska rösta i EU-valet.

– Inför höstens val kom många politiker till skolan, så man visste vad det fanns att välja på. Inför det här valet har jag inte hört mycket alls, säger hon.

ANNONS

Hon säger att hon är osäker på vilka frågor EU har makt att besluta om och vad EU egentligen arbetar med. Därför blir det också svårare att veta vilka frågor hon ska ställa sig för att ta ställning i vårens val.

Emma Christensson tycker att invandringspolitiken är en viktig fråga att enas om i EU.

Även klimatpolitiken är högt på hennes agenda och en viktig fråga att hantera på EU-nivå, enligt Emma Christensson. Hon tycker att det krävs samsyn mellan EU-länderna.

– Det räcker inte att bara Sverige arbetar för att vara klimatsmarta, det gäller att många gör det ihop, säger hon.

LÄS MER:Här är allt du behöver veta om EU-valet

ANNONS