Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att hålla utkik efter biobärare. De är drygt en centimeter långa, svarta och ser ut som en blandning av ett kugghjul och den tårtformade spelpjäsen från Trivial Pursuit.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att hålla utkik efter biobärare. De är drygt en centimeter långa, svarta och ser ut som en blandning av ett kugghjul och den tårtformade spelpjäsen från Trivial Pursuit. Bild: OMHU Hvide Sand

En halv miljon plastbitar utsläppta i havet – kan flyta iland här

En dansk laxproducent har släppt ut en halv miljon små plastbitar i havet. Länsstyrelsen i Västra Götaland varnar att plasten kan flyta iland längs med Västkusten.
– Det är inte bra, säger marinekologen Anna Dimming.

ANNONS
|

Miljösynder längs den danska västkusten får konsekvenser för svenska kustlandskap. En laxodling i Ringkøping har råkat släppa ut en halv miljon svarta plastbitar i havet. Utsläppet skedde för drygt en vecka sedan. Plastplupparna, så kallade biobärare, används i laxodlingens reningsverk där miljontals mikroorganismer fäster på plastens yta. Mikroorganismerna bryter sedan ner organiskt material, i det här fallet laxbajs.

– Även om ett utsläpp sker ganska långt ner på danska kusten så brukar våra strömmar ta det över till våra kuster. Våra kustkommuner får ta en stor del av det här som kommer från andra delar av världen, säger Anna Dimming, marinekolog på Länsstyrelsen.

ANNONS

Bakgrunden till utsläppet är att vattnet runt laxodlingen frusit. Isen har dragit av ett nät, som satt över en rörmynning. Därmed var det fri väg ut i Atlanten för en halv miljon plastbitar. Det är det tredje utsläppet av biobärare från laxodlingen under de senaste åren.

– Jag hoppas att de danska myndigheterna blir lite hårdare så att de har lite bättre koll. I det här fallet kanske de måste arbeta lite mer med sina laxodlingar, helt klart, säger Anna Dimming.

Blir kvar under lång tid

Förra året skedde ett stort utsläpp av plastpellets, som delvis spolades iland på Västkusten. Till skillnad från den plasten är biobärarna inte giftiga. Men de blir likväl kvar i naturen under lång tid och riskerar att vittra sönder till mikroplaster som sedan kan klättra uppåt i näringskedjan.

– Det landar på bottnar, äts av mikroorganismer, som i sin tur äts av fiskar, som äts av fåglar och vidare upp till oss. Det är ett stort problem och verkligen inte bra, säger Anna Dimming.

LÄS MER:Läckage av miljontals plastpellets längs västkusten

Stora mängder av plasten har redan samlats in i utsläppets närområde. Dessutom har norska meteorologer tagit fram simuleringar som visar att plasten i huvudsak kommer att spolas upp på danska stränder. Det är tur för Sveriges del, eftersom strömmarna i vanliga fall brukar följa Danmarks kust norrut och sedan över till Norge och Sverige. Men simuleringarna bygger på väder-, vind- och strömförhållanden som snabbt kan ändras.

ANNONS

– Då kan det komma till oss. Det finns inget som säger att vi kommer få stora mängder men inte heller något som säger att vi inte kommer få något, säger Anna Dimming.

Mycket redan uppstädat

Företaget bakom laxodlingen, Atlantic Sapphire, menar att den största mängden av plast redan är upplockad och att risken för att det tar sig vidare till Sverige är liten, enligt företagets teknikchef Thue Holm.

– Utsläppet har varit inne i Ringköbingsfjorden och 95 procent av plastbitarna vi samlat upp har hittats där, säger han.

LÄS MER:Pelagiska har samlat in 75 ton plast på Västkusten

Atlantic Sapphire har också anordnat flera strandstädningar i närheten och kommer att fortsätta göra det under kommande veckor. Dessutom ska företaget nu se till att laxodlingen får tre barriärer, istället för en som tidigare.

– Utöver det har vi lagt till dagliga kontroller av barriärerna, säger Thue Holm.

Även Västkuststiftelsen, som har i uppdrag att bevara kustens landskap och natur, är varskodda om plastutsläppet. Genom deras strandstädare har redan fynd av de små plastbitarna gjorts.

– Jag har fått svar att det hittats i trakterna kring Hunnebo i Bohuslän, säger Cilla Eklund, som arbetar på stiftelsen.

Däremot är det inte säkert att plasten verkligen kommer från utsläppet på den danska Atlantkusten. Biobärare hittas lite från och till även i vanliga fall, eftersom tekniken också är vanlig i svenska reningsverk.

ANNONS

LÄS MER:Plastpellets når Västkusten – 13 ton läckte ut i havet

ANNONS