Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter sportlovet – då går Göteborgs högstadier över till distans

Sent på söndagskvällen fattade Smittskydd Västra Götaland beslut att högstadieskolor och gymnasieskolor i Göteborg helt ska gå över till distansundervisning från och med måndagsmorgonen.
Något som är helt omöjligt att verkställa för Göteborgs stad.
– Det är olyckligt att det kommer så sent, säger Axel Darvik (L).

Sent på söndagskvällen beslutade Smittskydd Västra Götaland om en ny rekommendation för skolorna i Västra Götalandsregionen med anledning av risk för ökad smittspridning.

Bedömningen utgår bland annat från de senaste dagarnas rapporter om smittspridning på fjällorterna samt förekomst av den brasilianska virusmutanten i en region i Sverige. Därför vill regionen att samtliga högstadieskolor och gymnasieskolor i regionen övergår till distansundervisning en vecka efter sportlovet.

Den brasilianska virusmutanten ska ha spelat en avgörande roll i beslutet. Men en annan viktig aspekt är att andelen coronafall ökade med 14 procent under vecka 6 i Västra Götaland, i den gruppen såg man en ökning av yngre personer generellt.

– Det är en försiktighetsåtgärd, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

LÄS MER: Beslut: Delvis distansundervisning terminen ut

Omöjligt för Göteborg

För Göteborgs del, som har sportlov under vecka sju, innebär det att distansundervisningen skulle börja gälla från och med måndag.

Något som i praktiken var helt omöjligt för Göteborgs stad på grund av det sena beskedet.

– Det kom sent i går kväll, men vi har inte fått informationen förrän nu på morgonen. Jag kan bara säga att det är olyckligt att det kommer så sent till att börja med, säger Axel Darvik (L), skolkommunalråd i Göteborg och ordförande i grundskolenämnden.

Detta innebär i praktiken att de allra flesta barnen kommer att återvända till skolorna under måndagen.

– De kan inte var nöjda med det på smittskyddet heller, att man informerar oss så sent. De kommuner som har sportlov vecka 8 är det inte ett stort problem för. Vi som har sportlov vecka 7, där blir det väldigt bekymmersamt, säger Axel Darvik.

Regionen: ”En rimlig tid”

Leif Dotevall har å sin sida förståelse för att det kan ta några dagar för vissa skolor att ställa om.

Hur kommer det sig att ni fattade det här beslutet så sent?

– Helst skulle man vilja att det här kom tidigare, men uppgifterna har kommit nu i helgen. En erfarenhet som vi har efter denna period är att covid-epidemiologin ändrar sig väldigt snabbt och man måste ändra sig snabbt efter nya rapporterna, säger Leif Dotevall.

– Det som var avgörande för beslutet fick vi reda på under lördag kväll, då vi fick uppgifterna om den brasilianska mutanten.

Är det rimligt att det tog ett helt dygn för er att fatta det beslutet?

– Det är en rimlig tid. Vi kan inte jobba alla nätter, dygnet runt.

Folkhälsomyndigheten har tidigare inte stängt dörren för sportlovsresor. Ska man tolka detta besked som att ni har haft olika åsikt i frågan?

– Folkhälsomyndighetens beslut om resor skedde för ganska många veckor sedan. De la upp den tidigt. Sedan har vi sett i många regioner att det skett en ökning, läget har ändrats efter hand och detta är ett exempel på att det kan röra sig snabbt och att snabba beslut blir avgörande.

LÄS MER: Stor oro för smittspridning när skolorna öppnar

Beslut kommer under dagen

Axel Darvik kommer att fatta ett så kallat ordförandebeslut under måndagen, vilket innebär att de berörda skolorna i Göteborg kan övergå till distansundervisning först under tisdagen.

– Vi kommer följa smittskyddets rekommendation och övergå helt till distansundervisning på högstadiet. I dag erbjuder vi växelvis distansundervisning och det kan vara så att vissa skolor fattar lokalt beslut redan i dag, de har mandat att styra över sitt eget schema, säger han.

Enligt Smittskydd Västra Götaland ska distansundervisning endast ske under en vecka. Huruvida det senare kan bli aktuellt att förlänga den tiden är oklart.

– Vi får nya ressiffror från regionen imorgon, det kanske blir avgörande. Men beslutet gäller en vecka, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Ny rekommendation: Högstadie- och gymnasieelever bör stanna hemma

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.