Några temperaturer över 20 grader ser det inte ut att bli lagom till månadsskiftet.
Några temperaturer över 20 grader ser det inte ut att bli lagom till månadsskiftet. Bild: Sanna Tedeborg

Efter kyliga majvädret – ingen sommarvärme i sikte

Du ska inte tro att det blir sommar. I alla fall inte någon särskilt varm sådan, och inte på minst tio dagar. Efter ett kallt majväder kommer inte heller juni sätta fart på den göteborgska sommaren.

ANNONS
|

Maj månad blev en ovanligt kall sådan – för tredje året i rad. Och de som hoppats att månadsskiftet ska locka fram temperaturer på över 20 grader kan bli besvikna. Någon gassande sol ser inte ut att göra entré under junis första dagar.

LÄS MER:Maj är kallare än normalt

Somliga vädrade kanske morgonluft redan på måndagen, när solen tittade fram, men skenet kan bedra. Vädermässigt ser det ut att bli en högst medioker vecka.

– Det blir ganska ostadigt, med risk för nederbörd och eventuellt åska, säger Moa Hallberg, meterolog på SMHI.

LÄS MER:Göteborg är en usel sommarstad

Treårig trend att maj blir kall

De senaste åren har göteborgarna väntat längre än vanligt på värmen. Vädret i maj har nämligen varit kyligare än normalt. En trend som nu hållit i sig i tre år.

ANNONS

– Under större delen av maj har temperaturen legat under det normala för årstiden. Sist vädret låg över det normala var 2018, då var det väldigt varmt, säger Moa Hallberg.

Att sommarens antågande ser ut att kunna dröja låter som ett dystert besked. Men det håller inte alla med om. Vissa välkomnar snarare de svala vindarna.

Helen Lindgren i trädgårdsföreningen pratar om det kalla vädret i Göteborg
Helen Lindgren har inget emot de svala vindarna. ”Jag tycker att det är lagom nu när det är lite mittemellan vår- och sommarväder”, säger hon. Bild: Sanna Tedeborg

– Nu är det elva grader, det är ju inte så kallt. Jag kommer från Filippinerna och där är det väldigt varmt. Nu är det ganska lagom. Alla tycker inte om samma väder, det skiljer från person till person, säger Helen Lindgren.

LÄS MER:Nu har sommaren kommit till Göteborg

”Blommorna mår ju bättre”

Och det finns inget ont som inte för något gott med sig. Det menar Ulla Fallström som spenderat mycket tid i Trädgårdsföreningen på sistone.

– Blommorna mår ju bättre om det inte är alldeles för varmt, det tycker jag mig ha märkt när jag har suttit här. Man får tänka till och hitta vad som är positivt helt enkelt, det finns alltid positiva saker.

"Man kan inte ha fordringar på livet om att det alltid ska vara soligt och glatt”, säger Ulla Fallström, som tillbringar mycket tid utomhus trots sommarvärmens frånvaro.
"Man kan inte ha fordringar på livet om att det alltid ska vara soligt och glatt”, säger Ulla Fallström, som tillbringar mycket tid utomhus trots sommarvärmens frånvaro. Bild: Sanna Tedeborg

”Ganska behagligt”

Hon är inte den ende besökaren bland blommorna som tar det varma vädrets dröjsmål med ro.

– Det är ganska behagligt väder, tycker jag. Det får gärna fortsätta så här ett tag till, säger Emil Brännström.

– Så länge det inte regnar är det inga problem, fyller Niklas Meyersson i.

ANNONS
Emil Brännström och Niklas Meyersson promenerar i trädgårdsföreningen och pratar om vädret.
Än behöver det inte bli mycket varmare, säger Emil Brännström och får medhåll av Niklas Meyersson. ”Så länge det inte regnar”, säger Niklas. Bild: Sanna Tedeborg

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga aktiviteter. Det är Roger Carlssons melodi. Inte heller han låter sig påverkas av prognosen för de kommande tio dagarna.

– Man får gilla läget och anpassa aktiviteter efter väder. Det går ju inte att göra något åt det. Man kan vara bitter och klaga på allt men det tjänar ingenting till, säger han.

Roger Carlsson tipsar om aktiviteter i kallt väder på promenad i trädgårdsföreningen.
Roger Carlsson klagar inte på vädret, och menar att man alltid kan anpassa sig efter rådande temperatur. ”Till exempel att ta en promenad så här, det är inga problem även när det är lite kallare”, säger han. Bild: Sanna Tedeborg

Vilket tips har du till dem som ändå blir lite bittra?

– Försök njuta av stunden ändå, och se det fina i varje ögonblick, säger Roger Carlsson.

På söndag blir det dessutom kanske lite lättare att njuta. Då syns åtminstone spår av somriga temperaturer i prognosen. Runt 17 grader varmt väntas det bli, något som håller i sig fram till onsdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS