Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, meddelar nu att alla som tagit dos ett med Astra Zenecas vaccin får ett intervall på max 12 veckor för sin andra dos.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, meddelar nu att alla som tagit dos ett med Astra Zenecas vaccin får ett intervall på max 12 veckor för sin andra dos. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter kritiken: Regionen kortar tiden mellan Astra-doserna

Oron för den indiska varianten av covid-19, kallad delta, gör att VGR nu svänger om och kortar väntetiden mellan Astra Zenecas vaccindoser.
– Men det gäller bara dem som har ett dosintervall över 12 veckor, säger Kristine Rygge, regionens vaccinsamordnare.

GP har tidigare rapporterat om att Västra Götalandsregionen har fått kritik för sitt långa dosintervall, på 12-14 veckor, för Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Till grund för kritiken ligger att Folkhälsomyndigheten godkänner kortare intervall och att vaccintillgången är god, samt oro för deltavarianten, som först upptäcktes i Indien.

LÄS MER: Lång väntan på andra dosen Astra-vaccin upprör många

LÄS MER: En dos vaccin tros inte räcka mot deltavarianten – ändå dröjer dos två

Nu har VGR, efter samråd med Smittskyddet och vaccinatörer, beslutat att ha det tidsintervall som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, alltså max 12 veckor.

Alla som har tagit dos ett av Vaxzevria, och som har en bokad tid med längre intervall än 12 veckor, kommer att erbjudas att få boka om sig.

– Exakt hur vi ska rigga detta och planera för dem som har ett intervall på längre än 12 veckor, det återkommer vi till senast på tisdag i nästa vecka, säger Kristine Rygge.

Hon hoppas att de som det berör, vilket handlar om några tusen personer, avvaktar mer detaljerad information den kommande veckan.

Varför kan ni inte meddela hur de som berörs ska göra redan i dag?

– Det finns inga problem, men vi vill ha detaljerna klara innan vi meddelar invånarna. Så ring inte din vårdcentral.

De som redan ligger inom tidsintervallet 12 veckor eller kortare berörs inte av de nya beskeden. Arbetet har satts igång med att informera alla vaccinatörer i regionen om förändringen.

LÄS MER: Vårdpersonal under 65 kan få andra Astra-dos

LÄS MER: Regionen svänger i vaccinfrågan om dos 2 – efter oron för delta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.