Demokraterna har tillsammans med övriga partier i den borgerliga oppositionen lämnat in ett yrkande till kommunstyrelsen den 22 mars.
I yrkandet skriver de att de vill avveckla Romano center i väst (RCV), samt utvärdera Göteborgs stads råd för den nationella minoriteten romers fortsatta funktion för samråd och dialog.
– De har inte hittat sin roll och befäster värderingar som vi absolut inte står för. Varken Göteborgs stad eller svensk grundlag. Det utgör ett slöseri med kommunala skattepengar och vidmakthåller problemen i stället för att åtgärda dem, säger Martin Wannholt.
En del av bakgrunden är uppgifter som framkommit i GP:s granskningar. Yrkandet motiveras med att kommunanställda på RCV varit inblandade i allvarliga händelser som är helt oförenliga med Göteborgs stads värdegrund.

Yrkandet nämner också att anställda deltagit i parallella rättegångar, så kallade romani kris och vittnat öppet på sociala medier i vad som får benämnas som typexempel på hederskultur. Dessutom att personer som arbetat med romsk inkludering tidigare begått allvarliga brott mot samhällets mest utsatta.
”Vi måste komma framåt i det här arbetet”
Enligt Martin Wannholt var det inga problem att få med sig de övriga oppositionspartierna.
– Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är lika upprörda som alla andra som följt det här. Vi måste komma framåt i det här arbetet och då kan vi inte ha ett center som inte ställer upp på värderingar som inte bara är Göteborg stads utan även svensk grundlag.
Ursprungligen ville Demokraterna även stänga ner Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.
– Det fick vi inte med i yrkandet den här gången. Innan vi gör det ska vi ge det en chans och utreda om det fortfarande kan vara ett forum för samråd och dialog med de romska grupperna, säger Martin Wannholt.
Kommunalrådet Blerta Hoti (S) har ännu inte tagit del av oppositionens yrkande och har därför inte heller hunnit prata med sina samarbetspartier. Men hon berättar att hon planerar att besöka Romano center redan under torsdagen.
– Jag behöver titta närmre på förslaget från oppositionen innan jag kan uttala mig om det. Vad jag kan säga redan nu är att jag är allt annat än nöjd med att det har funnits eller finns personal inom stadens verksamheter som medverkar i hedersförtryck. Jag delar bedömningen att vi måste göra något, men huruvida man ska lägga ner kontoret eller inte är inte lika självklart, säger hon.

Utredning: Inte ok med romani kris för personal
I GP:s granskning framkommer att RCV i december fått kännedom om att personal deltagit i de kontroversiella romska domstolarna, så kallade romani kris, och att detta var under utredning för att se om det kunde innebära en eventuell förtroendeskada.
Under onsdagen meddelar RCV att utredningen nu är klar.
– Förvaltningen har gjort bedömningen att medarbetare på Romano center i nuläget inte kan delta när frågor som ska hanteras inom ramen för det svenska rättssystemet behandlas, skriver RCV:s enhetschef Anna Lundqvist i ett mejl.
Som exempel nämns polisiära frågor, familjerättsliga frågor och frågor som regleras i socialtjänstlagen.
– Medarbetare på Romano center kan inte heller delta i romani kris om det som hanteras inte är förenligt med FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, skriver Anna Lundqvist vidare.
Enligt bedömningen riskerar detta att skada förtroendet för centret:
– Det kan skada förtroendet hos romer som vill söka stöd hos Romano center och även hos Göteborgs Stads tjänstepersoner och hos allmänheten.

”Politiken lämnar jag till politiken”
Karim Zendegani är verksamhetschef vid förvaltningen för demokrati och medborgarservice, dit RCV tillhör.
Han kände inte till oppositionens förslag förrän GP ringer. Huruvida det är bra eller dåligt vill han inte kommentera.
– Vi är en politiskt styrd organisation och politiken har sin gång. Som tjänsteperson respekterar jag de beslut som fattas. Politiken lämnar jag till politiken.
LÄS OCKSÅ: Anställda vid kommunens romska center inblandade i romska rättegångar
LÄS OCKSÅ: Äldrerånare fick hög position i kommunens romska råd
LÄS OCKSÅ: Romsk inkludering – ett fiasko
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.