Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Efter en ruskig novemberhelg – då tittar solen fram

Novemberregnet duggar tätt hela helgen tillsammans med en stark vind från väst. SMHI går nu ut och varnar för höga vattenstånd längs kusten som kan orsaka problem för både stugor och båtar längs havsbandet.
– Det är ett lågtryck som långsamt drar in, men på måndag ser det hoppfullt ut, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Det grå novembervädret la sig som en matta över hela Göteborg under lördagen. Ett lågtryck över det norska havet rör sig långsamt österut men ligger kvar och orsakar fortsatt blåsigt väder och regnskurar även under söndagen.

– Det kommer fortsätta regna under lördagseftermiddagen men mot kvällen kan molnigheten lätta något. Det kan till och med bli klart på sina ställen, säger Therese Fougman.

Men lågtrycket släpper inte greppet helt, det kommer att vara rätt blåsigt imorgon också.

– Det ser ut som att inlandet får ha kvar en del moln, speciellt in mot Borås. I natt kan det också bli en regnskur och varierad molnighet men imorgon blir det inte lika intensivt som idag, inte heller lika långvarigt. Först på måndag avtar vinden och det ser riktigt hoppfullt ut, säger Therese Fougman.

LÄS MER: Ljusen som lyser upp Göteborg i november

Varnar för höga vattennivåer längs kusten

Under helgen orsakar regnet och den starka vinden från väst höga vattenstånd längs hela kusten.

– Det ligger en varning ute nu, det rör sig om upp till en och en halv meter över det normala medelvattenståndet. Det är inte så här det brukar vara, men inte alldeles ovanligt så här års, säger Therese Fougman .

Den höga vattennivån kan orsaka problem för både båtar och stugor nära havsbandet, även bryggor som ligger lågt kan komma att hamna under ytan.

LÄS MER: SMHI: Då kan kylan komma till Göteborg

– Är det en sträcka som är långgrund då stiger det ordentligt. Har man stugor i närheten kan det vara värt att titta till dem.

Temperaturen har hållit sig vid tio grader, och vädret fortsätter att vara ovanligt milt för årstiden. Något som ser ut att hålla i sig fram till första advent.

– Det blir inte mycket julstämning med vädret, men man får göra det man kan för att adventsmysa ändå. Tända ljus och lysa upp i vintermörkret, säger Therese Fougman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.