Efter dygn av bitande kyla –tidigt vårtecken i Göteborg

Efter vinterns bitande kyla har en tussilago i Tuve kämpat sig upp ur jorden och står i full blom – vid sidan väntar en knopp. Våren har startat i Göteborg och besökarna strömmar till i Trädgårdsföreningen.

ANNONS
|

För att den meteorologiska våren ska infalla krävs ihållande plusgrader under sju dagar och i år kom den till Göteborg onsdagen den 24 februari.

Bland de vilda blommorna är tussilago det första tecknet på att våren har startat och i år är inget undantag. Under lördagen hittade en av GP:s läsare i Tuve en utslagen tussilago och strax intill en knopp.

LÄS MER: SMHI: Våren har kommit till Göteborg

Tidigare än normalt

Susanna Zachau är trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg. Enligt henne är fyndet ett par veckor tidigare än normalt.

– Tussilago brukar komma mer under mars så lite tidigt tycker jag att det är. Sedan dröjer det med vitsippor till april och gullvivor är kanske mera i maj men de kan också komma jättetidigt ibland om solen ligger på. Så det dröjer ett tag, säger Susanna Zachau.

ANNONS

LÄS MER: Minusgrader i hela landet – första isdygnet sedan 2018

Snödropparna har blommat i Trädgårdsföreningen sedan i januari och stått emot både isdygn och köldknäppar.

– Nu är vi igång med vintergäck och det kommer också en del våriris och krokus ser jag här nu, när solen värmer lite mer vårt söderläge, säger hon på söndagen.

Växterna kräver ingen större omvårdnad och sprider sig lätt.

– De är väldigt tacksamma och nu ligger de i startgroparna och det finns inget som kan bromsa även om det skulle blir kallt igen, säger hon.

Lockar många besökare

LÄS MER: Jorden runt på 80 träd i Botaniska

Under helgen strömmade besökare i parken i den varma solen.

– Ja, när det är sådana fantastiska dagar, är det mycket folk, särskilt på helgerna, säger Susanna Zachau.

Vintergäcken är gul och alltså en av de första trädgårdsväxterna som tar fart och den förekommer också förvildad på många andra platser och är mycket vanlig i södra Sverige och i Danmark. Den trivs på fuktiga växtplatser under buskar och träd eller i gräsmattor.

Snökrokus tillhör krokussläktet och blommornas färg varierar från blekt lila till djupt purpur, eller helt vitt och växer vilt på många håll i Sverige.

ANNONS

Har du hittat några tidiga vårtecken? Skicka in dina bilder till nyheter@gp.se

ANNONS