Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Trafikverket varnar för köer i Göteborg i helgen. Bild: Adam Ihse/TT

E45 stängs under Västlänkenjobb – stor risk för köer

I helgen riskerar centrala Göteborg att drabbas av långa bilköer. På fredag kväll stänger Trafikverket av de flesta filer på E45, för andra gången denna höst, inför arbetet med Västlänken.

För andra helgen i höst stängs E45 av österut. Klockan tio på fredagskvällen stänger Trafikverket av vägen helt för trafik mellan Lilla Bommen och Stationsmotet. Dessutom stängs ett av två körfält västerut av.

LÄS MER: Västlänksarbeten stänger E45 hela helgen

Anledningen är densamma som förra gången: Trafikverket utför ledningsarbeten i samband med bygget av Västlänken.

– Det går en stor spillvattenledning från Östra Hamngatan och österut, den kommer i konflikt med Västlänken och de andra stora projekten i området vid centralstationen. Därför lägger man ny ledning mellan två stora brunnar, säger Mikael Larsson, projektledare för Västlänken på Trafikverket.

I helgen ska ledning två av två läggas. Planen är att öppna E45 igen på måndag morgon klockan fem.

– Förra gången gick det lite fortare än tänkt, då öppnade vi vid midnatt mellan lördag och söndag. Blir det så även denna gång kan vi öppna som sist, säger Mikael Larsson.

Trafikverket: Stor risk för köer

Trafikverket skriver att trafiken leds om via området runt Centralstationen, vilket gör att det finns stor risk för köer. Man uppskattar att längst köer kommer att bildas i Götatunneln, på Götaälvbron, Västra Sjöfarten, Norra Sjöfarten, Gullbergsvassgatan och Falutorgslänken.

– Det är givetvis så att det här är en del i huvudsystemet i trafiken, därför går vi ut och informerar om detta. Förra gången blev det köer från Järntorget och österut. Anledningen till varför vi gör det en helg är för att vi har mindre trafik då än under veckorna, säger Mikael Larsson.

Vid den förra avstängningen tvingades Götatunneln stängas av två gånger, på grund av långa köer och att trafikanter valde att vända och backa i tunneln. Om liknande köer och trafiksituationer uppstår denna helg varnar Trafikverket för att Götatunneln återigen riskerar att stängas av.

"Måste göra arbetet i ett svep"

Att arbeta med ledningen lite i taget för att undvika en längre avstängning är enligt Mikael Larsson inte ett alternativ.

– När man drar ledningen så måste man göra arbetet i ett svep och kan inte stanna, därför är vi tvungna att göra det under 48 timmar.

Ska man genom Göteborg rekommenderar han att välja någon av de andra stora lederna: Lundbyleden eller Söderleden.

– Sedan beror det lite på var du har din målpunkt, ska du till centrala stan så får man ta en annan infartsväg, säger Mikael Larsson.

LÄS MER: Misstänkte sabotage av Västlänken – polisanmälan nedlagd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.